ua en ru

Помер легендарний голландський футболіст Йохан Кройф

Помер легендарний голландський футболіст Йохан Кройф Фото: Йохан Кройф

Екс-зірці футболу було 68 років

Після боротьби з раком легенів помер триразовий облатадель "Золотого м'яча" голландець Йохан Кройф. Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті футболіста.

"24 березня 2016 року Йохан Кройф мирно помер в Барселоні в оточенні своєї сім'ї після довгої боротьби з раком", - йдеться в повідомленні.

Біографія Йохана Кройфа

Свою кар'єру Кройф розпочав у клубі "Аякс", за який він зіграв 363 матчі і забив 267 голів. Також Кройф грав за "Барселону", "Лос-Анджелес Ацтекс", "Вашингтон Діпломатс", "Леванте" і "Фейєнорд". За збірну Нідерландів футболіст провів 48 матчах і забив 33 голи.

Кройф тричі ставав володарем "Золотого м'яча" і ще вісім разів номінувався на цю нагороду. Крім того, він був визнаний кращим футболістом Чемпіонату світу 1974 року, за підсумками якого збірна Нідерландів зайняла друге місце.

Після завершення кар'єри гравця Кройф перейшов на тренерську роботу. Зокрема, тренував "Аякс", "Барселону" і "Каталонії". Протягом своєї тренерської кар'єри Кройф двічі був визнаний найкращим тренером у Європі за версією Onze Mondia і один раз - тренером року в світі за версією World Soccer.

У жовтні 2015 року в Барселоні у Кройфа діагностували рак легень. Незважаючи на тривале лікування, знаменитий футболіст помер.