ua en ru

Помер екс-президент Ізраїлю Шимон Перес

Помер екс-президент Ізраїлю Шимон Перес Фото: екс-президент Ізраїлю Шимон Перес

Перес був госпіталізований після інсульту два тижні тому

Колишній президент Ізраїлю Шимон Перес помер на 94-му році життя в лікарні в ніч на 28 вересня. Про це повідомило офіційне ізраїльське агентство новин Israel News Agency, передає Reuters.

Перес був госпіталізований після інсульту два тижні тому і лікарі досягли певного прогресу в його стані, але у вівторок родичі повідомили, що стан екс-президента різко погіршився.

Інформації про те, коли будуть проходити похорон, поки немає.

Біографія Шимона Переса

Шимон Перес народився 2 серпня 1923 року в Польщі. У 1934 році родина переїхала до Палестини, де він став прихильником сіоністського руху і в 1941 році вступив у молодіжну організацію "Працює і учнівська молодь".

У дитинстві почав писати вірші, і вже будучи президентом Ізраїлю, опублікував кілька книг.

У 1949 році Перес був призначений главою делегації Міністерства оборони Ізраїлю в США, а в 1953 році, в 29 років, став наймолодшим генеральним директором Міністерства оборони.

Під час Суецької кризи завдяки зусиллям Переса Ізраїлю вдалося заручитися підтримкою Франції. Крім того, йому вдалося домовитися про військову допомогу і з Західною Німеччиною .

В 1952 році за ініціативою прем'єр-міністра Ізраїлю Давида Бен-Гуріона і Переса була створена комісія з ядерної енергії. У жовтні 1957 року Ізраїль і Франція домовилися про будівництво ядерних реакторів на території Ізраїлю.

Шимон Перес двічі призначався прем'єр-міністром країни.

З 15 липня 2007 року до 24 липня 2014 року обіймав посаду президента Ізраїлю.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що экс-президента Ізраїлю Шимона Переса ввели у штучну кому. Його госпіталізували 13 вересня після перенесеного обширного інсульту.