ua en ru

Помер колишній прем'єр України Євген Марчук

Помер колишній прем'єр України Євген Марчук Фото: колишній прем'єр-міністр України Євген Марчук (facebook.com)

Помер колишній прем'єр України Євген Марчук. Він також представляв Україну в Тристоронній контактній групі.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Facebook-сторінку його дружини Лариси Івшиної.

Вона повідомила, що у нього зупинилось серце.

"Чорний день. Помер ЄК (Євген Кирилович, - ред.)", - написала вона.

Українська делегація в ТКГ висловила співчуття рідним і близьким покійного.

"Українська делегація в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях з великим сумом сприйняла звістку про смерть українського державного діяча, представника України в ТКГ (листопад 2018 - травень 2019), колишнього прем’єр-міністра України Євгена Кириловича Марчука", - йдеться у повідомленні.

Також висловив співчуття президент України Володимир Зеленський на своїй сторінці у Facebook.

"Впевнений, що величезний досвід Євгена Кириловича слугуватиме дороговказом для майбутніх поколінь державних діячів, які ставлять інтереси Української держави понад усе", - повідомив він.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на своєму Telegram-каналі зазначив, що Марчук завжди вірив у сильну, міцну державу Україну і своєю наполегливою працею допомагав її розбудовувати.

"У віці 80 років не стало Євгена Марчука - четвертого прем’єр-міністра України, генерала армії, першого очільника СБУ... Світла пам'ять", - повідомив він.

Ким він був

Євген Марчук народився 28 січня 1941 року в селі Долинівці. Обіймав низку ключових державних посад. Зокрема, Марчук став першим головою Служби безпеки України (СБУ) і очолював її з 6 листопада 1991 до 12 липня 1994 року.

Також Марчук обіймав посади:

  • державного міністра з питань оборони, національної безпеки і надзвичайних ситуацій УРСР;
  • віце-прем’єр-міністра України в уряді Віталія Масола;
  • першого віце-прем'єр-міністра України - голови Координаційного комітету при президентові України по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю;
  • прем’єр-міністра України (1995-1996);
  • секретаря РНБО (1999 рік);
  • міністра оборони (2003-2004).

Крім того, він очолював Міжнародний секретаріат з безпеки та цивільної співпраці між Україною та НАТО. З травня 2015 року - представник України у підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи на Мінських переговорах щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. З 21 листопада 2018 року очолював українску делегацію в ТКГ замість Леоніда Кучми.