ua en ru

Помер автор фільму "Смак вишні" іранський режисер Аббас Кіаростамі

Помер автор фільму "Смак вишні" іранський режисер Аббас Кіаростамі Фото: Аббас Кіаростамі помер від раку у віці 76 років

Кіаростамі був єдиним в Ірані володарем "Золотої пальмової гілки"

У Франції у віці 76 років помер єдиний в Ірані володар "Золотої пальмової гілки" Каннського кінофестивалю режисер Аббас Кіаростамі. Про це повідомляє BBC.

У березні 2016 року у режисера діагностували рак шлунково-кишкового тракту і останнім часом він проходив лікування у Франції.


Режисер виграв головну нагороду Каннського кінофестивалю в 1997 році за фільм "Смак вишні" - мінімалістичну картину про чоловіка, який вирішив покінчити з собою. Це була сьома картина в кінокар'єрі Кіаростамі, яку він почав знімати ще до Ісламської революції 1979 року.

Повідомляється, що незважаючи на складнощі, пов'язані з новим політичним кліматом, після революції він залишався жити в Ірані.

"Не тільки світ кінематографа втратив велику людину, але і цілий світ втратив когось по-справжньому великого", - сказала іранський режисер Асгар Фархаді, яка отримала "Оскар" за кращий фільм іноземною мовою у 2012 році.

Серед відомих робіт режисера стрічки "Крупний план" (Nema-ye Nazdik, 1990), "Де будинок друга?" (Khane-ye doust kodjast, 1987), "Копія правильна" (Copie conforme, 2009) та ін.

Нагадаємо, американський філософ і футуролог Елвін Тоффлер помер у Лос-Анджелесі у віці 87 років.