ua en ru

Помер поет і письменник Фазіль Іскандер

Помер поет і письменник Фазіль Іскандер Фото: у Москві помер Фазіль Іскандер

За мотивами творів Іскандера знято безліч фільмів

у Москві У віці 87 років помер один з найвидатніших абхазьких письменників Фазіль Абдулович Іскандер. Про це повідомляє "Ехо Москви" з посиланням на голову Спілки письменників Росії Валерія Ганичева.


"Фазіль Іскандер був удостоєний ряду почесних нагород, в тому числі Орденів за заслуги перед Вітчизною II, III та IV ступенів, а також Державної премії СРСР, премії Уряду РФ і Державної премії Російської Федерації в 1994 і 2014 роках", - йдеться в повідомленні.

Біографія Іскандера

Народився Фазіль Іскандер 6 березня 1929 року в Сухумі в сім'ї колишнього власника цегляного заводу іранського походження.

У 1938-му році батько був депортований з СРСР, і хлопчик ріс у родичів по материнській (абхазької) лінії.

Закінчила російську школу в Абхазії з золотою медаллю. Поступив в Московський бібліотечний інститут, в 1951 році перевівся в Літературний інститут ім. А. М. Гіркого (закінчив у 1954). Згодом працює журналістом у Курську та Брянську. У 1955-му став редактором абхазького відділення Госиздата.

Перша книга віршів "Гірські стежки" вийшла в Сухумі, коли йому було 28 років.

Головні книги Іскандера: роман-епопея "Сандро з Чегема", епос "Дитинство Чіка", повість-притча "Кролики і удави", есе-діалог "Думаючий про Росії і американець". Також він відомий своїми повістями та оповіданнями.

Найбільшу популярність Іскандер отримав завдяки роману "Сандро з Чегема", де барвисто і іронічно описує життя людей Кавказького регіону.

За мотивами його книг було знято безліч фільмів.

Як громадський діяч і духовний авторитет товариства, неодноразово виступав на захист малочисельних народів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Франції у віці 76 років помер єдиний в Ірані володар "Золотої пальмової гілки" Каннського кінофестивалю режисер Аббас Кіаростамі.