ua en ru

Зменшення держдопомоги при народженні дитини призведе до погіршення демографічної ситуації, - Бахтєєва

Скасування допомоги для матерів по догляду за дитиною та зменшення державної допомоги при народженні дитини призведе до погіршення демографічної ситуації і зростання соціальної напруженості в країні. Про це заявила народний депутат України, один з лідерів "Опозиційного блоку" Тетяна Бахтєєва під час відвідування "Центру матері та дитини" у Черкасах.

Вона нагадала, що за пропозицією уряду з 1 липня 2014 р. розмір державної соціальної допомоги при народженні дитини був встановлений на рівні 41 280 тис. грн, незалежно від того, яка за рахунком дитина народилася у сім'ї. Раніше розмір допомоги досягав 62 тис. грн за народження другої дитини, та 124 тис. грн - на третю.

Бахтєєва вважає таке рішення уряду неприпустимим, адже через зростання цін, збільшення безробіття, найчастіше саме "дитячі" гроші дають батькам можливість утримувати дитину.

"Дійсно, країна переживає дуже важкі часи. Але економити на дітях неприпустимо. Адже діти - це майбутнє. Влада зобов'язана переглянути своє ставлення до охорони материнства і дитинства. В іншому випадку Україну чекає соціальна та демографічна криза", - підкреслила політик.
Вона зазначила, що за останні 10 років населення України зменшилося на 5 млн. Середня тривалість життя на 10-12 років менше, ніж жителі європейських країн. Смертність вдвічі перевищує народжуваність на 50%.

"У новому скликанні Верховної Ради партія "Опозиційний блок" буде домагатися поновлення виплат всіх видів державної допомоги і допомоги по народженню та догляду за дитиною. Уряд не має права позбавляти нашу країну майбутнього", - підкреслила Бахтєєва.