ua en ru

"Укртютюн" виступає за введення кримінальної відповідальності за контрабанду сигарет

"Укртютюн" виступає за введення кримінальної відповідальності за контрабанду сигарет Фото: Валентина Хоменко (Українські новини)

Контрабанда тютюнових виробів віднесена законодавством багатьох країн ЄС до кримінальних злочинів

Основним завданням по боротьбі з нелегальним ринком є введення кримінальної відповідальності за контрабанду сигарет. Про це в коментарі "Інтерфаксу" заявила генеральний директор асоціації виробників сигарет "Укртютюн" Валентина Хоменко.

"Основним завданням в боротьбі з нелегальним ринком ми бачимо введення кримінальної відповідальності за контрабанду сигарет в особливо великих розмірах. Адміністративний штраф плюс конфіскація товару і транспортного засобу не є для контрабандистів істотним ризиком - надприбуток з надлишком покриє все. Необхідне суворе кримінальне покарання", - заявила Хоменко.

За її словами, контрабанда тютюнових виробів віднесена законодавством багатьох країн ЄС до кримінальних злочинів і карається, в тому числі, позбавленням волі. Серед цих країн - Німеччина, Франція, Італія, Чехія, Литва.

"На розгляді українського парламенту знаходиться законопроект №4327, що передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду підакцизних товарів у особливо великих розмірах (вартість яких у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян). Профільний комітет рекомендує прийняти його в першому читанні", - зазначила гендиректор.

Хоменко також підкреслила, що внесені у листопаді 2016 року зміни в законодавство, згідно з яким уповноважені органи зобов'язані запрошувати на знищення конфіскованих сигарет і обладнання для їх виготовлення виробників, імпортерів і представників асоціацій, виконуються з порушеннями.

"На жаль, на практиці вимоги законодавства виконуються далеко не завжди. Ми робили запит в ДФС. За період дії нових вимог відбулося 11 знищень, тоді як "Укртютюн" поінформували про чотири з них. Причому в одному з випадків був порушений встановлений законодавством порядок повідомлення, в результаті чого ми дізналися про знищення лише через кілька днів після того, як це сталося", - повідомила голова асоціації.

За її словами, індустрія налаштована домагатися чіткого виконання вимог законодавства в частині своєї участі у знищенні.

"Ми хочемо бути впевнені: конфіскована нелегальна продукція не буде повертатися в обіг після її "знищення" на папері", - заявила Хоменко.

Коментуючи акцизну політику, Хоменко зазначила, що асоціація виступає проти запропонованого Мінфіном на 2018 рік їх підвищення на 20% плюс рівень інфляції, пропонуючи обмежитися тільки 20%.

"Вже в першому півріччі 2017 року обсяги реалізації тютюнової продукції показують падіння понад 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Крім того, намітилася негативна тенденція зростання тіньового обороту сигарет в Україні", – пояснила гендиректор "Укртютюна" позицію галузі.

За її словами, при підвищенні акцизів на тютюнові вироби в Україні необхідно враховувати темпи їх зростання у країнах Євразійського економічного союзу.

У той же час Хоменко повідомила, що позиції табачників і Мінфіну про підвищення акцизу на 20% щорічно в 2019-2020 роки збігаються.