ua en ru

"Укртютюн" просить ВР відхилити поправку до проекту 1049 щодо націнок на тютюнові вироби

"Укртютюн" просить ВР відхилити поправку до проекту 1049 щодо націнок на тютюнові вироби Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Асоціація звернулась до Верховної ради

Асоціація "Укртютюн" просить народних депутатів під час розгляду законопроекту №1049 про запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відхилити поправку депутатів від "Слуги народу" О.Дубинського та О.Юрченка про введення торгівельних націнок на тютюнові вироби. Про це йдеться у відповідному звернення асоціації, передає РБК-Україна з посиланням на "Українські новини".

На думку експертів, така ініціатива призведе до суттєвого обмеження конкуренції як між виробниками та імпортерами, так і між підприємствами роздрібної торгівлі, а також стане додатковим фактором для подорожчання тютюнових виробів і, сукупно з іншими факторами, додатково стимулюватиме зростання обсягів нелегальної торгівлі.

Окрім того, зазначена поправка внесена з порушенням регламенту та жодним чином не пов’язана зі змістом законопроекту та метою його прийняття, не узгоджується зі статтями Господарського кодексу та є антиконкурентною, - переконують в Асоціації.

За підрахунками експертів, таке нововведення призведе до зростання середньої ціни сигарет на 18% (в середньому 7 грн на пачку) додатково до підвищення ціни, обумовленої збільшенням акцизного податку на 20% з січня 2020 року (в середньому 6 грн на пачку), як це передбачено Податковим кодексом.

"Це означатиме здорожчення сигарет в середньому на 13 грн, що призведе до додаткового зростання обсягу нелегальної торгівлі. З точки зору виробника виробництво сигарет в України за умови запропонованого розподілу доходу між виробником і підприємствами торгівлі стає економічно невиправданим. Разом з тим зазначений розподіл не розповсюджуватиметься на виробництво сигарил, сигар і тютюну для самокруток", - пояснюють фахівці Асоціації.

Депутатів просять під час розгляду законопроекту № 1049 у другому читанні наполягти на винесенні вказаної поправки на окреме голосування та відхилити її.

Нагадаємо, Верховна рада планує розглянути у другому читанні проект закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (реєстр. № 1049 від 29.08.2019).

На засіданні профільного комітету 3 жовтня була підтримана внесена народними депутатами. О. Юрченком та О. Дубінським поправка №8 до цього законопроекту, якою встановлюються оптово-відпускні та роздрібні ціни на тютюнові вироби (торговельні націнки).