ua en ru

"Укртранснафта" заявляє про блокування госпдіяльності підприємства

"Укртранснафта" заявляє про блокування госпдіяльності підприємства Фото: Пасішник прокоментував блокування госпдіяльності "Укртранснафти"

"Укратранснафта" не в змозі забрати технологічну нафту у заводів групи "Приват", а також працювати з каспійською нафтою

ПАТ "Укртранснафта" звернулася до уряду з проханням про внесення змін до розпорядження від 2009 року, блокуючу господарську діяльність підприємства. Про це йдеться в документі, текст якого має в своєму розпорядженні РБК-Україна.

"протягом 2015-2016 рр.. Товариство неодноразово зверталося до Міненерговугілля та Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (всього 8 разів) з проектом розпорядження Кабінету міністрів України "Про внесення змін до розпорядження Кабінету міністрів України від 30 серпня 2009 р.", яким передбачено зняття обмежень на здійснення комерційних операцій з нафтою, що використовуються для виробничо-технологічних потреб, проте досі це питання залишається неврегульованим... Можна стверджувати, що на сьогодні, Розпорядженням №1483-р фактично заблоковано повноцінну господарську діяльність Товариства за неможливості оперативного отримання зазначених погоджень, що в подальшому буде мати негативні наслідки для нафтотранспортної галузі", - йдеться в документі.


Як пояснив РБК-Україна перший заступник ПАТ "Укртранснафта" Андрій Пасішник, без скасування цього розпорядження підприємство також не в змозі забрати технологічну нафту у заводів групи "Приват" з зберігання.

"Так як заводи на нашу вимогу повернути нафту відповідають, що необхідно отримати погодження Кабміну. А за останні 2,5 роки жодне таке узгодження в Кабміні не пройшло", - сказав він.

За словами Пасішника, з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості з метою вирішення цього питання надійшло пропозицію про створення спеціальної робочої групи.

"Така група була створена ще за Продана в 2014, але питання з місця не зрушилося досі", - зазначив перший заступник голови "Укртранснафти".

Разом з тим, як зазначив Пасішник, дія розпорядження від 2009 року може негативно позначитися і на планах підприємства з прокачування каспійської нафти, в свою чергу потягне за собою значні фінансові втрати.

"Наприклад, ми захочемо відновити прокачування каспійської нафти на Кременчуцький НПЗ по трубі з метою збільшити завантаження власної нафтопереробки, але зробити цього не можемо, так як на ділянці Південний-Кременчук в трубі знаходиться нафту марки" Юралс і для прокачування каспійської нам необхідно провести заміну якості - компенсувати заводу в різниці вартості між Айзери і Юралс А це вже комерційна операція та згідно з розпорядженням Кабміну від 2009 потрібно вносити на Кабмін, який все блокує і ми зараз в глухому куті. Труба Одеса-Кременчук не працює, а НПЗ возить нафту залізницею, відповідно "Укртранснафта" не доодержує прибуток", - зазначив він.

звернення "Укртранснафти" з проханням про внесення змін до розпорядження, блокуючу господарську діяльність підприємствазвернення "Укртранснафти" з проханням про внесення змін до розпорядження, блокуючу госпдіяльність підприємства2

Фото: звернення "Укртранснафти" з проханням про внесення змін до розпорядження, блокуючу господарську діяльність підприємства

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суд знову зобов'язав "Нафтогаз" повернути "Укрнафті" спірні 2 млрд куб м газу.