ua en ru

"Укртрансгаз" почав новий етап модернізації ГТС і заощадив півмільярда гривень, - експерт

"Укртрансгаз" почав новий етап модернізації ГТС і заощадив півмільярда гривень, - експерт Експерт прокоментував ситуацію в "Укртрансгазі"

Компанія "Укртрансгаз" приступила до нового етапу модернізації української газотранспортної системи, заощадивши півмільярда гривень на відкритих торгах і давши поштовх розвиткові національного виробника. Про це повідомив Дмитро Марунич, співголова Фонду енергетичних стратегій, коментуючи відкриті торги, проведені сьогодні компанією "Укртрансгаз", з реконструкції двох компресорних станцій "Задніпровська" і "Ананьїв".

Вартість робіт становить сьогодні від 1,3 до 1,4 млрд грн, що, за словами експерта, дешевше на 500 млн грн аналогічних від робіт у минулому.

"Ще в кінці минулого року контракт з німецькою компанією Ferrostaal Industrieanlagen GmbH на модернізацію компресорної станції "Бар" склав 1,817 млрд грн – тоді закупівля була здійснена без використання системи "Prozorro". Сьогодні завдяки системі електронних торгів вдалося провести максимально прозорий конкурс і залучити національного виробника, який запропонував найкращу ціну. Завдяки йому Україна заощадила півмільярда гривень", – повідомив експерт.

Також, за словами Марунича, закупівля послуг і обладнання у національного виробника дає позитивний сигнал для економіки України.

"Сприятливі умови для нацвиробника і української економіки в цілому обумовлені також і тим, що іноземні компанії прохолодно поставилися до відкритого аукціону через те, що вартість оцінювалася в національній валюті. Як правило, іноземні компанії відмовляються від подібних умов через ризик девальвації. Адже ризики різниці курсу в таких тендерах повністю лягають на підрядника", – зазначив Марунич.

Таким чином, підсумував експерт, стартував другий великий проект програми модернізації національної ГТС, який анонсувався раніше.

Також експерт зазначив, що з початком нового етапу модернізації ГТС ПАТ "Укртрансгаз" отримує не просто необхідне обладнання, але і весь комплекс робіт, в результаті яких будуть повністю реконструйовані компресорні станції "Ананьїв", "Задніпровська" і "Південнобузька" з техніко-економічними показниками, які дозволять досягти щорічної економії паливного газу близько 110 млн куб. м, що становить 20,5 млн доларів на рік.

Як повідомлялося, українська компанія Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання перемогло в аукціонах, проведених за допомогою "Прозорро", на реконструкцію двох компресорних станцій "Укртрансгазу" – "Задніпровська" і "Ананьїв". Загальна сума контрактів української компанії складає більше 2,7 млрд грн. Значну частину робіт (виробництво турбін) буде виконано на ДП науково-виробничий комплекс газотурбінобудування "Зоря"-"Машпроект", яке входить в концерн "Укроборонпром".