ua en ru

"Укртрансгаз" у 2015 заощадив на скорочення споживання газу для власних потреб 2,2 млрд грн

"Укртрансгаз" у 2015 заощадив на скорочення споживання газу для власних потреб 2,2 млрд грн Фото: економія газу була досягнута за рахунок енергозберігаючих технологій

Економія газу була досягнута за рахунок енергозберігаючих технологій

ПАТ "Укртрансгаз" в 2015 заощадило на скороченні споживання газу для власних потреб 2,2 млрд грн. Про це повідомив президент "Укртрансгазу" Ігор Прокопів в інтерв'ю, опублікованому на сайті оператора ГТС.

"Найбільшою статтею наших витрат є газ на виробничо-технологічні потреби... За два останніх року ПАТ "Укртрансгаз" проведена колосальна робота, і спостерігається чітка тенденція: якщо в 2013 році спожили 24 млрд куб. м природного газу для ПТН, то в 2014 році - на 1,8 млрд куб. м менше, а в 2015 - менше 1,5 млрд куб. м - 1475 млрд куб. м. В грошах це дуже наочно видно. Економічний ефект від різниці між плановими та фактичними витратами газу в 2015 році склав 2,2 млрд грн", - повідомив Прокопів.

За його словами, економія газу для власних потреб була досягнута за рахунок енергозберігаючих технологій, чіткого підходу до режимної роботи, боротьби з витоками.

"В кожному управлінні магістральних газопроводів є чітка відповідальність персоналу і керівництва. Ми плануємо в цьому році або покращити наші показники, або хоча б не вийти за межі торішніх. Тому що це наша найбільша стаття витрат", - зазначив він

Крім цього, як зазначив Прокопів, заощадити вдалося завдяки переходу на електроприводні газоперекачувальні агрегати на компресорних станціях.

"Ми не спалюємо газ в газотурбінних установках, а використовуємо для роботи ГТС більш дешеву вітчизняну електроенергію. У 2014 році ми заощадили на переході на електроприводні ГПА 32 млн грн, а в 2015 році - вже 216 млн грн", - сказав він.

Нагадаємо, "Укртрансгаз" в 2015 збільшив обсяги транспортування природного газу на 5 млрд куб. м