ua en ru

"Укрненерго" розпочало спір з Росією за втрачені в Криму активи

"Укрненерго" розпочало спір з Росією за втрачені в Криму активи Фото: Всеволод Ковальчук (facebook.com npcukrenergo)

Лише кримська електромережа коштує близько 1 млрд доларів

Національна енергетична компанія "Укренерго" кілька днів тому вручила росіянам офіційне письмове повідомлення про інвестиційний спір щодо активів компанії в анексованому Криму. Про це повідомив голова НЕК " Укренерго" Всеволод Ковальчук у Facebook.

За його словами, конверти з повідомленням отримали: міністр закордонних справ Сергій Лавров, міністр фінансів Антон Силуанов, міністр юстиції Олександр Коновалов, прем’єр-міністр Дмитро Медведєв і президент Росії Володимир Путін.

""Укренерго" у цій справі представляють юристи міжнародної юридичної компанії Covington & Burling LLP, яка раніше допомагала подати аналогічний позов НАК "Нафтогаз України". Якщо нам не вдасться врегулювати спір мирним шляхом до кінця вересня, ми зможемо подати позов у Міжнародний арбітраж проти Росії, як це вже зробив "Нафтогаз". Наш позов буде стосуватися не лише майна, яке ми втратили через анексію півострова, але й доходів, які недоотримали через таку втрату", - зазначив Ковальчук.

Він також додав, що якщо говорити про втрати "У Укренерго", то лише кримська електромережа коштує близько 1 млрд доларів.

"Це тисячі ліній електропередачі, десятки електричних підстанцій та багато чого ще, не кажучи вже про два пансіонати, де раніше оздоровлювалися українські енергетики. Крім майна, ми втратили ще й прибуток від його експлуатації. Ці гроші повинні були піти не лише на рахунки компанії, але й у держбюджет України у вигляді податків та дивідендів", - наголосив голова компанії.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що НАК "Нафтогаз України" планує звернутися з позовами в суди Європи, аби заарештувати активи російської компанії "Газпром", оскільки та не виконує рішення Стокгольмського арбітражу.

Зазначимо, що Стокгольмський арбітраж частково задовольнив вимоги "Нафтогазу", постановивши, що "Газпром" повинен заплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за недопоставку газу з транзитного договору. Також арбітраж зобов'язав "Нафтогаз" виплатити "Газпрому" 2 млрд доларів за вже поставлений газ. В кінцевому підсумку, російський "Газпром" заборгував НАК "Нафтогаз України" майже 2,6 млрд доларів.