ua en ru

"Нафтогаз" домагатиметься арешту активів "Газпрому" в Європі

"Нафтогаз" домагатиметься арешту активів "Газпрому" в Європі Фото: НАК "Нафтогаз" (РБК-Україна)

У НАК пообіцяли арештовувати газ та інші активи "Газпрому" в Європі через суди

НАК "Нафтогаз України" планує звернутися з позовами в суди Європи, аби заарештувати активи російської компанії "Газпром", оскільки та не виконує рішення Стокгольмського арбітражу. Про це в Брюсселі заявив комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко в інтерв'ю агентству Reuters.

"Нам зрозуміло, що вони цього не зроблять, тому ми почнемо арештовувати газ та інші активи "Газпрому" в Європі, не в Україні. Ми підемо в суди в Європі", - повідомив він.

За словами Вітренка, "Нафтогаз" не намагатиметься заволодіти російським газом, який транспортується українською газотранспортною системою (ГТС) до європейських клієнтів "Газпрому".

"Ми не хочемо створювати жодної політичної неоднозначності тут, в ЄС, що Україна не є надійною транзитною державою", - наголосив він.

Вітренко припустив, що "Газпром" може повністю припинити транзит газу Україною в 2020 році, переспрямувавши його новими газопроводами. На його думку, "Путін хоче покарати України", а тому може вдатися до такого кроку.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко застеріг Німеччину від участі в будівництві газопроводу "Північний потік-2". Він зазначив, що альтернативним рішенням є модернізація чинного транзитного газопроводу, який пролягає Україною.