ua en ru

"Укрнафта" просить Яценюка продавати вітчизняну нафту за ціною нижче собівартості

"Укрнафта" просить Яценюка продавати вітчизняну нафту за ціною нижче собівартості Фото: прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

Глава "Укрнафти" направив Яценюку відповідне звернення

ПАТ "Укрнафта" просить прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка сприяти внесенню змін до порядку проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої, газового конденсату і скрапленого газу в частині повернення 15% дисконту на українську нафту. Про це йдеться у зверненні голови "Укрнафти" Марка Роллінза до Яценюка, копію якого має РБК-Україна.

"До 21 січня 2015 року затверджений Кабміном порядок містив норму, згідно з якою, у разі встановлення ціни вітчизняної нафти на підставі митної вартості нафти сорту Azeri Light, застосовувався переказний коефіцієнт 0,85. Аналогічна норма була закріплена, починаючи з 2011 року і в попередньому порядку. Враховуючи викладене вище, на мою думку, встановлення такого дисконту було абсолютно виправданим", - йдеться в листі.

За словами Роллінза, визначається стартова ціна на українську нафту є необ'єктивною і економічно непривабливою, внаслідок чого, покупці не подають свої заявки на аукціони.

Крім цього, глава "Укрнафти" просить Яценюка сприяти внесенню змін до порядку проведення аукціонів у частині зобов'язання (у випадку, якщо місячний і додатковий аукціони не відбудуться) передавати всю нафту НАК "Нафтогаз України" з відстроченням платежу в 30 днів.

Нагадаємо, Марк Роллінз буде звільнений, якщо "Укрнафта" не заплатить 1,8 млрд гривень дивідендів до кінця року.