ua en ru

"Укрнафта" оскаржить рішення Держгеонадр про зупинення дії 3 спецдозволів на видобуток вуглеводнів

"Укрнафта" оскаржить рішення Держгеонадр про зупинення дії 3 спецдозволів на видобуток вуглеводнів Фото: "Укрнафта"

Підприємство подасть позов в Окружний адміністративний суд Києва

ПАТ "Укрнафта" оскаржить рішення Державної служби геології та надр України щодо призупинення дії трьох спеціальних дозволів на видобуток вуглеводнів в Окружному адміністративному суді Києва. Про це йдеться в документі, текст якого є в розпорядженні РБК-Україна.

"ПАТ "Укрнафта" просить: 1. Забезпечити адміністративний позов ПАТ "Укрнафта"; 2. Зупинити дію наказу Державної служби геології та надр України №16 від 26.01.2016 р.; 3. Заборонити Державній службі геології та надр України до вступу в законну силу судового рішення у цій справі прийняття рішення (наказу) про припинення дії спеціальних дозволів, власником яких є ПАТ "Укрнафта" з підстав (обставин), зазначених у наказі Державної служби геології та надр України №16 від 26.01.2016 р.", - йдеться в документі.

У клопотанні також позначені наслідки, до яких можуть привести призупинення дії спецдозволів, зокрема, до припинення надходження податків та інших податкових платежів у державний і місцевий бюджет.

"Враховуючи вимоги п. 22 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Кабінетом міністрів України №615 від 30.05.2011 р. безпосереднім наслідком виконання оскаржуваного наказу №16 зупинення проведення на наданих ПАТ "Укрнафта" в користування ділянках надр робіт з видобутку вуглеводнів, що в свою чергу спричинить за собою незворотні наслідки, такі як:

- Припинення надходжень податків та інших обов'язкових платежів у доржавного та місцевого бюджетів. Звертаємо увагу суду на те, що тільки із серпня по грудень 2015 року ПАТ "Укрнафта" було сплачено до бюджету 11 224 296 грн за обсяг вуглеводнів, видобутих в межах спірних площ Голубівського та Юр'ївського родовищ;

- Виведення в простий, а, можливо, і часткове скорочення штату працівників виробничих підрозділів ПАТ "Укрнафта";

- Припинення постачання газу для задоволення потреб населення, релігійних організацій, а також установ і організацій, що фінансуються з державного і місцевих бюджетів;

- Видатки на фінансування заходів з консервації свердловин, а, можливо, і їх фізичної ліквідації, рекультивації земель;

- Виникнення ризиків екологічного характеру, порушення умов розробки родовищ вуглеводнів", - зазначається у клопотанні
Варто відзначити, мова йде про рішення Держгеонадр про зупинення дії трьох спеціальних дозволів ПАТ "Укрнафта", а саме: - спеціальний дозвіл № 2142 від 23.02.2000 року на видобуток корисних копалин: природний газ вільний, природний газ розчинений у нафті, нафта Голубівського родовища;

- спеціальний дозвіл № 2727 від 06.06.2002 року на видобуток корисних копалин: газ природний, конденсат, нафта Юр'ївського родовища;

- спеціальний дозвіл № 2794 від 16.10.2002 року на видобуток корисних копалин: нафта, природний газ розчинений у нафті Лопушнянського родовища.

Нагадаємо, раніше Державна фіскальна служба України констатувала обєм податкового боргу "Укрнафти" перед держбюджетом у розмірі 10,2 млрд грн.