ua en ru

"Укрнафта" наполягає на законності виводу 3 млрд гривень на приватівську фірму-прокладку

"Укрнафта" наполягає на законності виводу 3 млрд гривень на приватівську фірму-прокладку Фото: Укрнафта (з відкритих джерел)

ПАТ "Укрнафта" оскаржила рішення суду

ПАТ "Укрнафта" оскаржила рішення суду, який за позовом Національного антикорупційного бюро (НАБУ) скасував 60 договорів купівлі нафтопродуктів у ТОВ "Котлас", за яким з компанії в 2015 р. було виведено 2,94 млрд грн. Про це йдеться в ухвалі Верховного суду України від 16 квітня, який прийняв скаргу "Укрнафти" до розгляду, передає enkorr.

Як зазначається, рішення про скасування цих договорів набуло чинності 6 березня 2018 р. і на його підставі НАБУ може ініціювати процес примусового повернення напівдержавній "Укрнафті" неправомірно сплачених 2,94 млрд грн. Для порівняння, ця сума дорівнює близько 20% податкового дола видобувної компанії і перевищує сумарний обсяг інвестицій за 2015-2017 рр ..

При цьому "Укрнафта" не згодна з цим рішенням суду і вимагає його скасування.

Нагадаємо, за період з 1 по 15 липня 2015 р. колишні виконуючий обов'язки голови правління "Укрнафти" Олексій Кущ і директор департаменту реалізації Анатолій Таранець підписали 71 договір купівлі "Укрнафтою" нафтопродуктів у ТОВ "Котлас" на суму 3,49 млрд грн.

"Укрнафта" здійснила передоплату за цими договорами в липні 2015 р., але термін поставки нафтопродуктів по більшості з них визначено до 31 грудня 2018 р. Відстрочення поставки товару була надана допсоглашениями, підписаними в листопаді 2015 р., тобто після обрання нового голови правління Марка Роллінса.

6 березня суд задовольнив позов НАБУ і визнав незаконними 60 з 71 договору (на суму 2,94 з 3,49 млрд грн) і підтвердив, що підписують їх менеджери "Укрнафти" перевищили свої повноваження, порушивши статутні документи компанії.

За даними видання, інтереси "Укрнафти" в цьому судовому процесі з НАБУ представляє адвокат В'ячеслав Бунечко. Ця людина, згідно з визначенням Солом'янського райсуду Києва, на підставі якого НАБУ 27 липня 2017 р. проводила обшуки в "Укрнафті", фігурує разом зі своїм безпосереднім начальником В'ячеславом Карташовим як особи, що здійснюють юридичний супровід правовідносин "Укрнафти" з компаніями-дебіторами, на які протягом 2015 р. було виведено близько 14 млрд грн, пише ЗМІ.

Раніше enkorr повідомляв, що "Укрнафта" продовжувала здійснювати оплати за нафтопродукти великим дебіторам з орбіти групи "Приват" і після вступу Марка Роллинса на посаду голови правління компанії. Ключові посади в компанії займають менеджери, призначення яких не було погоджено з госакционером НАК "Нафтогаз України": за продажі нафти, нафтопродуктів та скрапленого газу – ключові статті доходів компанії – відповідає Фелікс Луньов, а юридичні питання курирує В'ячеслав Карташов, колишній адвокат Ігоря Коломойського.