ua en ru

"Укркомунбанк" визнано банкрутом законно, - рішення суду

"Укркомунбанк" визнано банкрутом законно, - рішення суду Фото: банкрутство "Укркомунбанку" визнано законним

Банк не вжив жодних заходів для переведення діяльності на підконтрольну територію Україні

Окружний адміністративний суд Києва визнав законними дії Національного банку України (НБУ) з оголошення ПАТ "Український комунальний банк" неплатоспроможним. Відповідне рішення прийнято судом 11 липня 2016 року.

Згідно з документом, власник частки в статутному капіталі "Укркомунбанку" компанія "Лугтеплосервіс" подала позов проти Нацбанку про визнання незаконним оголошення банку неплатоспроможним. Свій позов компанія обґрунтувала тим, що ліквідація фінустанови порушує її права та законні інтереси, як власника частки в статутному капіталі.


Однак, судом встановлено, що з 1 серпня 2014 року "Укркомунбанк" припинив всю свою діяльність у населених пунктах, які не контролюються українською владою. Крім того, 31 липня 2014 року фінустанова звернулося до Національного банку з клопотанням про блокування роботи банку в системі електронних платежів до стабілізації ситуації в регіоні.

Однак після цього банком не було вжито жодних заходів для приведення його діяльності у відповідність з вимогами законодавства та для забезпечення виконання своїх зобов'язань перед кредиторами і вкладниками і проведення роботи з позичальниками щодо погашення кредитної заборгованості. Зокрема, не була організована робота у відділеннях банку, розташованих у Києві, а також не була проведена перереєстрація на території, підконтрольній Україні. Це дало підстави регулятору віднести банк до категорії проблемних, а надалі – до категорії неплатоспроможних.

У результаті судового розгляду суд визнав законними зазначені дії Нацбанку щодо віднесення "Укркомунбанк" до категорії неплатоспроможних.

Як повідомлялося, НБУ вирішив ліквідувати "Укркомунбанк".