ua en ru

Зміцнення тенденції зростання банківського кредитування очікується у другій половині 2010 р., - аналітик

Сьогодні ми вже можемо говорити про формування тенденції зростання банківського кредитування, зміцнення якої очікується у другій половині 2010 р. Таку думку висловила аналітик інвесткомпанії Dragon Capital Анастасія Туюкова.

Розширення кредитування у липні-серпні стало довгоочікуваною реакцією банківського сектору на макроекономічну стабілізацію, а також скорочення процентних ставок, що продовжується, відзначила аналітик.

Довіра до банківської системи, що зміцнюється, також вплинула на зростання частки довгострокових внесків: +3,5 п.п. з початку року до 27,9% на кінець серпня. Середня процентна ставка по кредитах в гривні склала 12,6% в серпні (відносно 19,6% в кінці 2009 р. і 13,5% в липні). Ставки по депозитах знизилися до 8,4% в гривні (-5,6 п.п. з початку року) і до 6,9% по внесках в інвалюті (-2,6 п.п. з початку року).

За словами аналітика, роздрібні депозити (без урахування впливу девальвації валютного курсу) вперше в серпні перевищили рівень докризового вересня 2008 року, тоді як залишки на рахунках юридичних осіб все ще нижче на 18% від докризових показників. Депозитна база українських банків за звітний період виросла в основному за рахунок притоки гривневих внесків (+25,4% з початку року), така ж ситуація відзначилася і в секторі кредитування (кредити в гривні виросли на 5,3% з початку року, тоді як кредити в інвалюті скоротилися на 0,6% м/м або -7,1% з початку року). Таким чином, частка гривневих кредитів зросла до 51,9% (з 48,7% на кінець 2009 р.), а частка гривневих депозитів розширилася до 57,2% (з 53,0%).