ua en ru

"Укренерго": заявок обмежувати Крим в поставках електроенергії не було

"Укренерго": заявок обмежувати Крим в поставках електроенергії не було Фото: "Крим. Реалії"

Про це РБК-Україна заявили в НЕК "Укренерго"

На сьогодні Україна виконує поставки електроенергії до Криму по двох лініях електропередач "Каховська - Титан" (напруга 220 кВ) і "Каховська - Джанкой" (330кВ). Про це РБК-Україна заявив начальник управління з інформаційної політики НЕК "Укренерго" Зіновій Буцьо.

"Всього ми передаємо до Криму зараз потужність у 650 МВт. Це дещо менше потреб півострова - вони на рівні у 850 МВт. Втім, минулого тижня кримський оператор заявляв, що обсягу, який поставляється зараз, їм цілком достатньо", - сказав Буцьо.

За його словами, на сьогоднішній день заявок із Криму про брак потужностей також не надходило. "НЕК у своїй діяльності керується законом "Про електроенергетику", правилами роботи оптового ринку електроенергії. Ми не можемо самі приймати рішення про обмеження поставок або відключення споживачів. Ми як оператор мереж маємо виконувати добові графіки ДП "Енергоринок". Невиконання графіків - у тому числі наша відповідальність, але також може призвести до розбалансування мереж. Ми розуміємо громадянську позицію мітингувальників на адміністративному кордоні з півостровом, але просимо знайти компроміс", - зазначив Буцьо.

Нагадаємо, у четвер, 8 жовтня в.о. директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив про те, що було підірвано залізобетонну опору ЛЕП "Мелітополь-Джанкой" (330кВ). При цьому, за його словами, відключення лінії і обмеження поставок електроенергії до Криму не сталося. Місце пошкодження знаходиться на материковій частині України, поблизу адміністративного кордону з півостровом, яка на сьогодні блокується цивільними активістами.

За словами Буцьо, для підтримки стабільної роботи енергосистеми і забезпечення Криму операторові довелося вивести з реконструкції іншу лінію і включити її в мережу - "Каховська-Джанкой" (330 кВ).

"Загалом півострів живлять 4 лінії - "Каховська-Джанкой", "Каховська-стровська". Обидві потужністю по 330кВ - перебували під реконструкцією, яка проводиться в рамках міжнародних кредитних програм. Ще дві "Мелітополь -Джанкой" (330кВ) і "Каховская- Титан" (220кВ) були в роботі. Після пошкодження опори однієї з них, НЕК "Укренерго" була змушена зупинити реконструкцію та включити в мережу одну з ліній, на якій проводилися ремонтні роботи", - повідомив РБК-Україна Буцьо, уточнивши, що зараз в "Укренерго" очікують оперативного зведення з місця аварії.

За інформацією РБК-Україна, в суботу, 10 жовтня, бригада "Укренерго" була заблокована і не отримала доступу до місця руйнування опори лінії "Мелітополь-Джанкой". За словами джерела, сьогодні на місце подій виїхав директор Дніпровської системи Валерій Гапонов.

В даний час в.о. директора ДП "НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук за підсумками переговорів переконав керівника штабу громадської ініціативи щодо блокади Криму Ленура Іслямова в необхідності проведення ремонту пошкодженої електроопори та допуску ремонтного персоналу "Укренерго" на місце подій. Ремонтні бригади забезпечені необхідними матеріалами й технікою і готові виконати роботи з відновлення пошкодженої опори ЛЕП до кінця сьогоднішнього дня.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, учасники блокади заявили про відключення однієї лінії електропередач до Криму.