ua en ru

"Укренерго": з 13 листопада імпорт електроенергії з Росії буде припинено

"Укренерго": з 13 листопада імпорт електроенергії з Росії буде припинено Фото: електроенергія

Необхідність закупівлі електроенергії з РФ викликана проведенням ремонтних робіт на лініях

У п'ятницю, 13 листопада, Україна припиняє імпорт електричної енергії з Росії. Про це РБК-Україна повідомили в прес-службі НЕК "Укренерго".

"Сьогодні останній день, коли ми виконуємо заявки по перекачуванню електроенергії з РФ в розмірі 400 МВт потужності. Вчора цей показник склав 800МВт. Тобто, з завтрашнього дня імпорт буде припинено", - заявив начальник управління з інформаційної політики НЕК "Укренерго" Зиновій Буцьо.

Імпорт електроенергії був необхідний для ліквідації в Об'єднаній енергосистемі України нестачі потужності, яка виникла у зв'язку з проведенням ремонтних робіт.

За словами Буцьо, йдеться про завершення будівництва магістральної лінії з Рівненської АЕС на підстанцію "Київська". Також була необхідність в налаштування обладнання на підстанції.

"Основні роботи полягали в тому, щоб "перехрестити" дві магістралі - ХАЕС-ЧАЕС та Рівненська АЕС-"Київська". Для проведення таких робіт довелося відключити один енергоблок на Рівненській АЕС і лінію ХАЕС-ЧАЕС", - уточнили в "Укренерго".

Нагадаємо, закупівлю російської електроенергії в рамках імпортного контракту Україна почала 1 листопада. Раніше в інтерв'ю РБК-Україна в.о. голови НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявляв про необхідність імпорту, щоб завершити будівництво українських магістральних ліній. "Атомні станції проведуть роботи по введенню в роботу проектної автоматики, та протягом 21 дня відсутній обсяг ми будемо брати рівним графіком за мінімальною ціною з Росії - 2,4 рубля за 1 кВт.год", - повідомив він тоді. Всього, за даними "Укренерго", за контрактом за рік Україна імпортувала 2071,96 млрд кВт.ч.

Глава Міненерго України Володимир Демчишин раніше заявляв про те, що Україна повністю припинить імпорт електроенергії з РФ 11 листопада, однак цього не сталося.