ua en ru

Україну чекає похід за активами, - фінансовий експерт.

Україну чекає похід за активами, заявив директор Інституту економіки і прогнозування Національної академії наук України Валерій Геєц, пише "Дзеркало тижня".

Такий висновок він зробив, коментуючи прогноз заступника міністра фінансів України Олександра Савченко, що реструктуризація можлива приблизно для 70% боргової позиції України на 2010 р. (близько 30-37 млрд дол.).

"Для цього існують раціональні очікування, тому що, якщо дивитися на глобальний світ, то політика заливки кризи грошима дала свої результати. Заощадження в цих країнах зросли і зараз почався потік валюти з цих країн в інші країни. Тому можна чекати, що Україну чекає похід за активами", - відзначив В.Геєц, маючи на увазі придбання зовнішніми інвесторами промислових об'єктів і бізнес-структур в Україні.

За його словами, "похід за активами" відбуватиметься в двох напрямах: це активи комерційних банків, що подешевшали, і активи, що подешевшали, в економіці.

"Що стосується активів наших банків, що подешевшали, то, за нашими оцінками, при виході з кризи десь 70% кредитного поля належатиме банкам з іноземним капіталом. І приблизно 50% банківської системи контролюватиметься іноземними банками. З'являється серйозне завдання перед національним регулятором: яким чином він впливатиме на ситуацію в економіці", - відзначив експерт.