ua en ru

Україну сьогодні можуть обрати непостійним членом Ради безпеки ООН

Україну сьогодні можуть обрати непостійним членом Ради безпеки ООН Фото: засідання Ради безпеки ООН

Україна може стати членом Радбезу на 2 роки

Генеральна асамблея ООН сьогодні, 15 жовтня, проведе голосування за п'ять непостійних членів Ради безпеки. Про це йдеться в порядку денному 70-ї сесії Генасамблеї.

Засідання Генасамблеї, в ході якого будуть вибиратися непостійні члени Рб, заплановано на 17:00 за київським часом. Після того, як 193 країни-члена проголосують, буде оголошено 45-хвилинну перерву для підрахунку бюлетенів. Потім голова 70-ї сесії Генасамблеї Могенс Люккетофт знову збере зустріч, на якій оголосить про результати виборів.

Вибори непостійних членів Радбезу пройдуть шляхом таємного голосування. Делегатам належить визначити п'ять країн, які з 1 січня займуть місце в РБ строком на два роки.

Зазначимо, кандидатури всіх п'яти країн, що претендують на членство в Радбезі, вже затверджені регіональними групами. Це - Єгипет і Сенегал (група африканських країн), Україна (група європейських та інших держав), Уругвай (латиноамериканські країни) і Японія (азіатсько-тихоокеанська груп). Раніше в списку претендентів на членство в Радбезі також фігурував Бангладеш, однак він зняв свою кандидатуру на користь Японії.

Незважаючи на те, що п'ять країн не мають конкурентів, для обрання їм необхідно заручитися підтримкою двох третин членів Генасамблеї. Не виключено, що в останній момент в бюлетень будуть вписані та інші країни, проте, як правило, вони не набирають багато голосів.

Нові члени Радбезу 1 січня змінять своїх партнерів по регіону, чий дворічний термін підійде до кінця: Чад і Нігерію, Литву, Чилі та Йорданію. Іспанія, поряд з Анголою, Малайзією, Новою Зеландією та Венесуелою, залишиться в Радбезі до кінця 2016 р.

На засіданні очікується участь глав МЗС п'яти країн-кандидатів. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прибув до США ще 12 жовтня. Напередодні Клімкін заявив, що Україна не буде співпрацювати з Росією в Раді безпеки ООН у разі досягнення державою членства.