ua en ru

Українці заплатять російській компанії за борги Коломойського і Ярославського, - експерт

Українці заплатять російській компанії за борги Коломойського і Ярославського, - експерт Фото: Олександр Охріменко

За словами Охріменка, бізнес-схеми українських олігархів послаблюють позиції всієї країни

Бізнес-схеми українських олігархів послаблюють позиції всієї країни на міжнародній арені, а їхні боргові зобов'язання по міжнародних судових рішеннях щодо Кременчуцького НПЗ буде виплачувати Україна. Так президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко прокоментував на своїй сторінці Facebook інформацію про те, що російська компанія "Татнафта" звернулася в суди США, Великобританії і РФ із заявою про стягнення з України 144 мільйонів доларів у справі "Укртатнафти".

"В липні 2014 року російська компанія "Татнафта" виграла позов у держави Україна у справі "захоплення" акцій АТ "Укртатнафта" Кременчуцького НПЗ і суд зобов'язав Україну виплатити Татнафти компенсацію в розмірі 112 млн доларів плюс відсотки. На сьогоднішній день справа щодо оскарження цього рішення арбітражного трибуналу ad hoc знаходиться у виробництві Касаційного суду Франції. І, буквально на днях, Татнафта звернулася в іноземні юрисдикції США, Великобританії і РФ зі зверненням до виконання арбітражного рішення. Враховуючи саму суть справи, Татнафта має великі шанси на перемогу, але це не буде швидке рішення", - заявив Охріменко.

За словами експерта, важливе питання у тому, "чому зобов'язання олігархів Коломойського і Ярославського лягли на плечі держави Україна?".

"Чому Татнафта судиться не з олігархами, які, за повідомленнями ЗМІ та матеріалам справи здійснили силове захоплення Кременчуцького НПЗ, відібравши його у Татнафти? Тому, що олігархату так вигідно. Навіщо платити за суди, мало того, навіщо виплачувати сотні мільйонів доларів компенсації за результатами рішення міжнародних судів, якщо це можна зробити за рахунок держави? Навіщо витрачати свої? За даними ЗМІ, Коломойський з Ярославським саботували справу по Кременчуцькому НПЗ і російська компанія спираючись російсько-українську угоду про захист інвестицій, укладену в 1998 році, подала в суд на державу Україна. Виходить, що в разі перемоги в міжнародних судах, по боргах Коломойського і Ярославського платитимуть за рахунок коштів українських платників податків", - вважає президент Українського аналітичного центру.

Також експерт зазначив, що у разі, коли за рішенням суду Україні з державного бюджету все-таки доведеться заплатити російській компанії, "це буде черговою темою для тріумфування російських ЗМІ".

"Тому платникам України доведеться сповна заплатити за Ярославського і Коломойського з власної кишені. Потрібно розуміти, що імідж України або позиції нашої країни на міжнародній арені найменше хвилюють українських олігархів. Їх головна мета – будь-якими засобами отримати прибуток і мінімізувати власні витрати. А що буде далі – вже не їх проблема", - резюмує Охріменко.

alt