ua en ru

Українці змушені платити більше 14 млрд грн в рік за "прихований газ", - "Наш край"

Українці змушені платити більше 14 млрд грн в рік за "прихований газ", - "Наш край" Фото: Олександр Мазурчак

Держава приховує газовий баланс від громадян, змушуючи їх платити за величезні обсяги втрат газу. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

За його словами, щорічно на внутрішньотехнологічні витрати і втрати при транспортуванні газу в Україні використовувалося понад 3,5 млрд куб. м блакитного палива - такі дані були надані робочій групі ВР з перевірки обґрунтованості підвищення тарифів на послуги ЖКГ.

"Наш край" вимагає запросити міжнародну аудиторську компанію, яка здійснила б ревізію газового балансу в Україні і, зокрема, з'ясувала реальні обсяги газу, які використовуються для забезпечення технологічних потреб в газорозподільних системах, теплокомуненерго та промисловості.

"Після цього стане відомо, скільки з цих 3,5 млрд кубометрів дійсно технологічно обгрунтовані, скільки фактично йде в повітря через зношеність мереж, а скільки дають можливість окремим панам збагачуватись за рахунок інших, адже ці технологічні витрати сплачують кінцеві споживачі комунальних послуг", - зазначив Мазурчак.

За різними оцінками, додав він, аудит може виявити більше 2 млрд кубометрів "прихованого" газу.

"Якщо вважати вартість цього газу за ринковою ціною 7 178 грн/тис. кубометрів, ми отримуємо 14,4 млрд грн. Це більше половини тієї суми, яка закладена урядом на субсидії в цьому році", - зазначив Мазурчак і підкреслив, що в результаті українцям не тільки не знижують тарифи - їм доводиться платити за газ, який зникає невідомо куди. Виходячи з суми 14,4 млрд грн, кожна українська сім'я, яка складається з чотирьох осіб, змушена платити щомісяця за нібито втрати газу більше 100 грн.

Співголова партії зазначив, що "Наш край" виступає за справедливі тарифи і прозору тарифну політику.

"А про яку прозорість можна говорити, якщо газовий баланс - це закрита інформація для громадян і ця закритість дає можливість маніпулювати з обсягами газу і ціною на нього", - зазначив він.