ua en ru

Українці оберуть найпрогресивнішого мера

Українці оберуть найпрогресивнішого мера

Міжнародний саміт мерів ініціював проект "Рейтинг українських мерів-інноваторів". Його мета – продемонструвати успішні кейси впровадження інновацій у містах з населенням до 500 000 осіб та скласти рейтинг мерів, які ідуть в авангарді цих змін.

Спочатку список усіх мерів, гідних рейтингу, складе професійне журі. Кожну кандидатуру оцінять за 10 критеріями. Перелік найкращих оголосять 20 листопада 2017 року. До 12:00 18 листопада кожний охочий має можливість запропонувати кандидатуру, гідну звання найпрогресивнішого мера України. Для цього треба заповнити онлайн-форму за посиланням: https://goo.gl/forms/7zrfA2PWWZloYUIC2. Журі розгляне всі заявки.

28-29 листопада на Міжнародному саміті мерів, організованому у Києві фондом Western NIS Enterprise Fund, стануть відомі імена 5 фіналістів. Хто ж із них гідний перемоги, вирішать українці під час всенародного голосування, яке відбуватиметься на сайті "Української правди" до 22 грудня 2017 року.

"Мер Житомира залучив 2,5 мільярди гривень інвестицій на енергозбереження та інфраструктуру міста за два роки. Мер Вінниці домовився про нові поставки швейцарських трамваїв у місто. Мер Долини перетворив місто на лідера у галузі енергоефективності. Щоб оптимізувати місто, аби воно відповідало всім потребам його мешканців, не потрібен великий бюджет. Треба мати волю до змін та бути відкритим до нових ідей, — говорить Ірина Озимок, співзасновниця Міжнародного саміту мерів. — Ми хочемо показати успіхи мерів маленьких та середніх міст усій країні, адже, незалежно від масштабів міста, їм вдається працювати для своїх громадян, поліпшувати їхнє життя та забезпечувати комфорт".

Всього до рейтингу ввійдуть 20 мерів міст із населенням до 500 000 осіб, що проявили себе проактивними та уважними до комфорту і безпеки містян. Серед них: Олексій Каспрук (мер Чернівців), Сергій Сухомлин (мер Житомира) та Сергій Надал (мер Тернополя).

Список 20 мерів-інноваторів формує журі, до складу якого входять Ірина Озимок, співзасновниця Міжнародного саміту мерів, Севгіль Мусаєва, головний редактор "Української правди", Роман Зінченко, координатор Української мережі енергетичних інновацій Greencubator, Рубен Ньювенхаус, директор ініціативи StartupAmsterdam, Іван Лукеря, член ради Реанімаційного пакету реформ, Валентина Зотова, архітектор і урбаніст, Кейді Ворд, головний радник із питань самоврядування ПРОМІС, Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України, Михайло Шелемба, генеральний директор "Датагруп", Дмитро Щебетюк, засновник проекту "Доступно.UA", Дмитро Крепак, регіональний менеджер Visa в Україні, Грузії та Вірменії.

Критерії оцінки українських мерів та їхньої роботи відповідають світовим аналогам рейтингу (European Capital of Innovation) та стосуються усіх сфер життя мешканців: міське планування, громадські послуги, культура, охорона здоров’я, екологія, безпека та охорона, комунікація, підприємництво, стартап-екосистема, бренд міста. Члени журі оцінюють не лише застосування технологій у цих сферах, а й креативні рішення для лінійних задач.

Проект проходить за підтримки Western NIS Enterprise Fund у рамках Міжнародного саміту мерів, що відбудеться у Києві 28-29 листопада 2017 року.