ua en ru

Українці сплатили більш ніж півмільярда гривень податку на нерухомість

Українці сплатили більш ніж півмільярда гривень податку на нерухомість Фото: багатоквартирний житловий будинок (Віталій Носач, РБК-Україна)

Податок на нерухомість надходить до місцевих бюджетів в Україні

Фізичні особи протягом січня-серпня 2018 року сплатили до місцевих бюджетів 582,5 млн гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України.

За даними відомства, наразі сформовано близько 1,2 млн податкових повідомлень-рішень з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для більше ніж 920 тис. фізичних осіб - власників такої нерухомості. До сплати визначено податку на загальну суму 969 млн грн.

Податок на нерухомість платники сплачують за 2017 рік за ставками та з використанням пільг, які були законодавчо визначені у цей період. Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Податок нараховується на загальну площу об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток. Ставки податку встановлювалися рішеннями місцевих рад.

При цьому пільгові розміри майна, на які не застосовується ставка податку, складають:

- для квартири/квартир незалежно від їх кількості - 60 кв. метрів;

- для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - 120 кв. метрів;

- для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - 180 кв. метрів.

Нагадаємо, у разі наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку) (підпункт «ґ» підпункту 266.7.1 пункту 266.7 статті 266 Податкового кодексу України).

Відзначимо, що фізичними особами податок сплачується протягом 60 днів з моменту вручення податкового повідомлення-рішення.