ua en ru

Українці повинні знати, хто і скільки буде платити за борги перед МВФ, - Шахов

Українці повинні знати, хто і скільки буде платити за борги перед МВФ, - Шахов Фото: Сергій Шахов

Нардеп закликав Кабмін представити план погашення боргів перед МВФ

Кабмін повинен негайно оприлюднити план по кредитах від Міжнародного валютного фонду (МВФ) із зазначенням джерел покриття цих витрат. Про це заявив народний депутат від "Нашого краю" Сергій Шахов, йдеться в повідомленні на сайті прес-служби політсили.

За його словами, з цього року починаються великі виплати за кредитами МВФ, а тому влада повинна негайно представити план їх погашення.

"Кабмін повинен представити і парламенту, і всім українцям план погашення боргів перед МВФ, і найголовніше – пояснити суспільству, з яких джерел буде відбуватися погашення. Люди не повинні платити з власної кишені за прорахунки влади. Вже в цьому році потрібно виплатити МВФ 1 млрд доларів, а в наступні три роки - ще більш 5 млрд. Для обслуговування боргу перед Фондом нам потрібне зростання ВВП хоча б на 5% щорічно, але нинішній Кабмін не здатний його забезпечити", - підкреслив Шахов.

Він зазначив, що МВФ може спробувати "нав'язати" українській владі ще більш невигідні умови отримання чергового траншу кредиту.

"Нам треба приготуватися, що умови надання кредиту можуть ще більше погіршитися. Влада сама загнала себе в цю пастку, оскільки вела таємні переговори і йшла на будь-які поступки, щоб отримати кредит. І так буде продовжуватися до тих пір, поки всі домовленості такого плану не будуть досягатися публічно", - резюмував Шахов.

Нагадаємо, Рада директорів МВФ перенесла запланований на 20 березня розгляд питання про завершення третього перегляду Програми розширеного фінансування України.