ua en ru

Українці повинні знати про ризики, пов'язані з криптовалютами, - Рибалка

Українці повинні знати про ризики, пов'язані з криптовалютами, - Рибалка Фото: Сергій Рибалка

Рибалка розповів, для чого Україні потрібно законодавчо врегулювати діяльність, пов'язану з криптовалютами

Україні потрібно законодавчо врегулювати діяльність, пов'язану з криптовалютами і майнінгом, для того, щоб убезпечити своїх громадян від ризиків. Про це народний депутат, член парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка заявив ефірі телеканалу "Еспресо".

"Щоб громадяни України були захищені і розуміли, що якщо вони займаються криптовалютами, або майнінгом, то вони повинні знати про ризики, пов'язані з цим. Це потрібно для того, щоб ми не мали проблем, які, наприклад, сьогодні є з валютними позичальниками, які брали кредити в доларах, а після знецінення гривні в три рази, тепер не можуть платити ці кредити", - сказав він.

Він додав, що відсутність законодавчого регулювання зараз призводить не тільки до ризиків втрати коштів людьми, але і використовується силовими структурами, спецслужбами як привід для всіляких перевірок.

"Я автор одного із законопроектів про криптовалюти, тому що вважаю, що якщо цей напрямок діяльності є, він має бути законодавчо забезпечений", - додав Рибалка.

На думку нардепа, у разі законодавчого регулювання цієї діяльності вона зможе стати ще одним джерелом наповнення державного бюджету.

Нагадаємо, Рибалка є ініціатором законопроекту №7183-1 "Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні". Зокрема, ключовий акцент зроблений саме на стимулювання розвитку ринку, а не тільки на його регулюванні.

Так, законопроектом пропонується наділити кріптовалюти статусом фінансового активу. Відповідно до законопроекту, криптобіржі повинні будуть отримати статус фінустанов, ліцензії на свою діяльність та нести відповідальність за ведення діяльності з порушенням ліцензійних умов.

Стимулювання полягатиме у встановленні пільгових тарифів на електроенергію (пільгові промислові тарифи у промислових парках та більш вигідні, ніж існуючі нічні тарифи для майнерів решти території України), а також пільгового і максимально спрощеного податку. Зокрема, пропонується встановити нульову ставку оподаткування покупки криптовалют і 2% збору в Пенсійний фонд при виході в гривню.

Як повідомлялося раніше, Національна комісія з регулювання ринку фінансових послуг готова взяти участь в подальшій доробці зареєстрованих у парламенті законопроектів №7183 і №7183-1, оскільки вважає необхідним надання юридичного статусу криптовалютам в Україні.