ua en ru

Українці не повинні мати ілюзій щодо кредиту МВФ, - Медведчук

Представники української влади мають зрозуміти, що кредити не врятують країну, фінансова допомога міжнародних лихварів не піде Україні на користь. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

"Україна просто отримає новий виток зростання державного боргу. Критична позначка в 60% ВВП вже давно перевищена - до кінця 2014 року держборг України становив 73% ВВП. Але і це ще не межа: згідно з прогнозом МВФ, до кінця 2015-го він досягне 94% ВВП", - підкреслив він.

Він нагадав, що за оптимістичним прогнозом МВФ, лише до 2020 р. держборг скоротиться до 71% ВВП, тобто фактично зрівняється з сьогоднішнім показником.

За словами Медведчука, українці зрозуміли, що виділені МВФ гроші не підуть на покращення їх матеріального становища. "Прем'єр-міністр Яценюк запевняє, що соціальні стандарти будуть переглянуті після того, як збільшаться доходи держбюджету. А оскільки це країні навряд чи світить навіть у середньостроковій перспективі, розраховувати на полегшення життя українцям не варто", - упевнений він.

Громадський діяч також сумнівається, що запланована кредитна програма МВФ буде реалізована до кінця. "Європейці досі сумніваються в чесності та прозорості нової влади.

Джованні Кесслер, глава Європейського управління по боротьбі з шахрайством, запропонував створити європейсько-український спільний контролюючий орган - "якийсь підрозділ, який буде запобігати розкраданню цих коштів". Серйозно сумніваються кредитори і в здатності "уряду реформаторів" проводити структурні і системні перетворення". - зазначив Медведчук.

Він нагадав, що за відсутність реформ Кабмін Яценюка жорстко критикували не тільки вимогливі європейці, але навіть представники Вашингтона.