ua en ru

Український IТ-напрям на 80% працює на зовнішній ринок, - учасник ринку

Український IТ-напрям на 80% працює на зовнішній ринок і тільки на 20% на внутрішній. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив глава наглядової ради "Октава Капітал", засновник компаній "Інком" Олександр Кардаков, передає кореспондент РБК-України.

"80% це люди, які працюють на глобальному ринку, як робоча сила, як приватні, як компанії, які намагаються створити свої власні продукти. Тобто це не регулюється державою. І при сьогоднішній системі оподаткування цей бізнес для Україні є повністю нелегальним. При цьому, що проходить за межами України. В принципі вже є спроби вирішити дану проблему: частково успішні, частково ні. Підтримував цю ініціативу Азаров, і на грудень заплановано слухання за законами, які, не можу сказати, що підтримують IТ, але все ж оберігають частково їх від нашої держави. Закони вже зареєстровані. І хоча вони часткові, половинчасті і неповні, але якщо вони будуть прийняті - це буде перший крок", - зазначив експерт.

Так само Кардаков заявив, що IТ - це остання і єдина сфера, якою може пишатися України: "Сьогодні Україна на світовому IТ-ринку займає за різними оцінками від 4-го до 7-го місця, і це зроблено не завдяки державі. Це зроблено малим і середнім бізнесом. У всьому світі існує кілька десятків IТ-корпорацій. Все інше це малий і середній бізнес".

"Україна зараз займається тільки кількістю хороших програмістів. Тобто людьми, які просто продають свою працю. Хотілося б поступово підводити цю ситуацію до того, що б українські компанії створювали свої програмні продукти. Тобто робити вже не просто роботи, а продукти, послуги з додатковою вартістю, що б всі заробляли більше, і Україна зокрема", - додав він.