ua en ru

Українське вугілля продається ТЕС за заниженими в 1,5 рази цінами

Українське вугілля продається ТЕС за заниженими в 1,5 рази цінами. Про це стало відомо за результатами відкритого тендеру компанії ДТЕК на закупівлю палива до кінця 2015 р. для "ДТЕК Західенерго" і "ДТЕК Дніпроенерго".

"Середньозважена ціна вугілля марки Г (газове) з доставкою на ТЕС склала 1 624 грн за тонну без ПДВ, ціна вугілля марок А/Т (антрацит) - 1 734 грн за тонну", - йдеться в повідомленні компанії.

Як заявив 7 липня перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Мартиненков, ціна вугілля в тарифі українських ТЕС не покриває його собівартості. Теплоелектростанціям враховують в ціні електроенергії вартість твердого палива за 1100 грн за тонну. Собівартість вугілля на стабільно працюючих західноукраїнських шахтах об'єднання "Львіввугілля" досягає 1400-1500 грн. Через неринкову ціну на кінцеву продукцію вугільна галузь потребує 3,8 млрд гривень дотацій.

У відкритому тендері взяли участь 7 компаній: GALAROSE LIMITED (Кіпр), ТОВ "ДТЕК ТРЕЙДІНГ" (Україна), ДП "Вугілля України" (Україна), ЗАТ "Будсервіс"(Росія), АТ ХК "СДС-ВУГІЛЛЯ" (Росія), Lubelski Wegiel "BOGDANKA" (Польща), UNICOAL (Швейцарія) . Вони запропонували вугілля українського, російського, австралійського, польського, південноафриканського походження.

"ДТЕК Дніпроенерго" і "ДТЕК Західенерго" оголосила тендер 1 липня 2015 року для закупівлі 5,5 млн т вугілля, в тому числі 600 тисяч тонн антрациту, 700 тисяч тонн худого і 4,2 млн т газових марок.

Розкриття заявок відбулося 8 липня 2015 року в офісі "ДТЕК Дніпроенерго" м. Запоріжжя. Відповідно до умов проведеного тендера переможці будуть визначені протягом місяця з дати відкриття заявок.