ua en ru

Український омбудсмен обурена автоматичним присвоєнням громадянам України російського громадянства в Криму

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська обурена автоматичним присвоєнням громадянам України російського громадянства.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська обурена автоматичним присвоєнням громадянам України російського громадянства. Про це йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена.

Свою позицію Лутковська висловила під час презентації моніторингового дослідження "Шість місяців потому: згортання прав і свобод людини в Криму", підготовленого Кримською польовою місією з прав людини на основі матеріалів, зібраних місією в липні-серпні 2014 р. в АР Крим, Росії та Україні.

"Одним з найбільш цинічних порушень прав людини в Криму є автоматичне отримання громадянами України російського громадянства", - зазначила омбудсмен.

Через штучні ускладнення при подачі заяв про бажання залишити громадянство України, за законодавством Росії українські громадяни автоматично отримали громадянство РФ.

Серед цієї категорії громадян України особливими є порушення прав осіб, які перебувають на півострові в місцях позбавлення волі, адже засуджені українськими судами, вони тепер повинні відбувати покарання за російськими законами.

За словами Валерії Лутковської, на адресу Уповноваженого надійшло від таких осіб понад 400 скарг з проханням сприяти в перевезенні їх для відбування покарань на територію материкової України.

Під час проведення презентації Лутковська звернулася до впливових міжнародних організацій з пропозицією створити спеціальну міжнародну місію для здійснення постійного моніторингу за дотриманням прав і свобод людини в АР Крим, насамперед, представників національних меншин.

Нагадаємо, раніше влада Криму заявила, що 98% жителів півострова вже отримали російське громадянство.