ua en ru

Українська Гельсінська спілка закликала Януковича помилувати Тимошенко

Українська Гельсінська спілка з прав людини звернулася до Президента України Віктора Януковича з проханням помилувати колишнього прем'єра Юлію Тимошенко. Про це йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті об'єднання.

"Розвиток ситуації із затриманням Тимошенко та подальшим судовим процесом над нею загострив увагу українського суспільства та міжнародної спільноти до проблем неупередженості правосуддя в Україні, відповідності системи кримінального судочинства міжнародним стандартам в царині прав людини, зайвий раз підкреслив нагальну потребу у важливості якісно поліпшувати стандарти у сфері захисту прав громадян", - йдеться у зверненні.

Правозахисники вказують на те, що під час перебування Тимошенко в ув'язненні "неодноразово фіксувалось погіршення стану її здоров'я багатьма медичними фахівцями, що призвело до необхідності тримання її у лікарні".

"На сьогоднішній день стан її здоров'я потребує постійного нагляду та контролю в спеціалізованих медичних закладах, ефективно забезпечити які складно в умовах відбування покарання", - наголошують в УГС.

Правозахисники зазначають, что станом на квітень 2013 р. Тимошенко фактично відбула значну частину призначеного судом покарання. "Очевидно, що давно вичерпані ті можливості досягнення цілей, яких мало досягти покарання", - заявляє УГС.

"Беручи до уваги, що у справі, за якою Тимошенко відбуває покарання, закінчені всі процесуальні дії, та враховуючи вашу, шановний Вікторе Федоровичу, позицію щодо необхідності гуманізації системи відбування покарання, а також зважаючи на європейські стандарти в галузі прав людини, які передбачають забезпечення ефективної медичної допомоги особам, що утримуються в місцях позбавлення волі, просимо Вас помилувати Тимошенко Юлію Володимирівну та звільнити її від покарання на підставі статті 85 Кримінального кодексу України", - наголошують правозахисники.

Нагадаємо, раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що вважає помилування Тимошенко можливим, але поки передчасним.

Читайте також: США закликали уряд України звільнити з в‘язниці Тимошенко