ua en ru

Український дисидент Леонід Плющ помер сьогодні у Франції

Український дисидент Леонід Плющ  помер сьогодні у Франції Фото: Леонід Плющ

Плющ був закордонним представником Української Гельсінської групи

У Франції у віці 77 років помер визначний математик, публіцист та учасник правозахисного руху в СРСР Леонід Плющ. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на джерело.

Плющ народився в 1938 році в Киргизстані, пізніше разом з родиною переїхав в Україну, де закінчив механіко-математичний факультет Київського університету.

"Плющ був сполучною ланкою між московськими й українськими дисидентами, активно займався правозахисною діяльністю, після відставки Микити Хрущова, у 1964 році, написав листа до ЦК КПРС з пропозиціями про демократизацію радянської системи", - йдеться у повідомленні.

У 1972 році Плющ був заарештований за звинуваченням в антирадянській агітації і поміщений до психіатричної лікарні в Дніпропетровську. Звільнившись від ув'язнення, у 1976 році виїхав з СРСР до Франції.

З 1977 року Плющ був закордонним представником Української Гельсінської групи, написав низку книг, зокрема "На карнавалі історії", монографії про Тараса Шевченка, а також взяв участь у роботі над документально-аналітичним відеофільмом "Із Малоросії в Україну".

Нагадаємо, 13 квітня 2015 р. помер німецький письменник Гюнтер Грасс.