ua en ru

В українських тюрмах знаходиться понад 300 громадян РФ, - Лутковська

В українських тюрмах знаходиться понад 300 громадян РФ, - Лутковська Фото: Валерія Лутковська розповіла про російських ув'язнених в Україні

Український омбудсмен звернулася до РФ з проханням про візит до 12 ув'язнених українців в РФ

Україна звернулася до Росії з листом-проханням відвідати ряд заарештованих українців у РФ. Про це заявила український омбудсмен Валерія Лутковська в ефірі "5 каналу".

За її словами, в обмін уповноваженому з прав людини в Росії Тетяні Москальковой пропонується також оцінити умови утримання арештованих росіян в Україні.

"Я надіслала список з 300+ громадян РФ, які зараз сидять в Україні в місцях позбавлення волі. Зі свого боку я попросила про візит до 12 дітей, які перебувають в Росії і кому власне важко достукатися. Я чекаю цю реакцію, поки пройшло не так багато часу", - заявила Лутковська.

Як повідомлялося раніше, Російська Федерація передала Україні 12 ув'язнених, які відбували покарання в колоніях окупованого Криму.

Також напередодні Валерія Лутковська зустрілася з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковой і підтвердила зацікавленість у подальшій практиці взаємних моніторингових візитів.

Раніше уповноважений Верховної ради України з прав людини надала омбудсмену Російської Федерації список з 400 громадян Росії, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі в Україні.

Нагадаємо, СБУ і омбудсмен проведуть верифікацію списку людей, відмовилися їхати на окупований Донбас.