ua en ru

Українські підприємства експортували в 2009 р. сільгосптехніку на 1,56 млн грн, - Мінпромполітики.

Українські підприємства експортувала в 2009 р. сільськогосподарську техніку на 1 млрд 56,7 млн грн. Про це на колегії у Мінпромполітики повідомив заступник директора Державного департаменту тракторного і сільськогосподарського машинобудування Михайло Павловський, передає прес-служба Мінпромполітики.

За його словами, незважаючи на застережні митні заходи, вжиті більшістю країн (традиційних імпортерів української техніки) із захисту власних ринків, вітчизняними підприємствами експортовано в 2009 р. продукції на 1 млрд 056,7 млн грн, а це 41,5% від обсягів реалізації, що свідчить про високу конкурентоздатність української сільськогосподарської техніки.

М.Павловський зазначив, що виробничі потужності вітчизняних сільгоспмашинобудівних підприємств практично повністю можуть задовольнити потреби сільгоспвиробників у технічних засобах для рослинництва, тваринництва, птахівництва та переробки отриманої сировини. Адже, майже 4 тис. найменувань машин та обладнання для АПК, спроможні виробляти підприємства, що дозволяє механізувати біля 82% технологічних процесів у сільському господарстві.

Через недостатню купівельну спроможність споживачів на внутрішньому ринку підприємства машинобудування для АПК змушені активізувати роботу на зовнішніх ринках.

Водночас у межах Держпрограми розвитку вітчизняного машинобудування для АПК на 2007-2010 рр., було виготовлено дослідні зразки та проведені випробування 25 одиниць складної сільськогосподарської техніки та обладнання.

Стосовно безпосередньо техніки для проведення весняно-польових робіт, то в Україні практично вирішено питання забезпечення потреб сільськогосподарських підприємств ґрунтообробною і посівною технікою для різних ґрунто-кліматичних зон і технологій, в т.ч. енергозберігаючих та ґрунтозахисних, машинами для внесення органічних і мінеральних добрив та захисту рослин від шкідників і грибкових хвороб.

Їхнім виготовленням займається майже 50 підприємств, які повністю задовольняють потреби внутрішнього ринку та здійснюють поставки на експорт.

На складах підприємств галузі й у дилерів станом на 1 січня 2010 р. є в наявності тракторів - 1648 од., знарядь для обробітку ґрунту - 1525 од., сівалок - 1520 од., машин для внесення добрив - 84 од. та інші, а також достатня кількість запасних частин.

На колегії зазначалося, що з 2000 р. імпорт техніки зріс майже у 17 разів, а власне виробництво - лише у 3,6 разу, причому, сільгоспвиробниками, для цього використовувалися надані їм державні преференції.

Уряд за пропозицією Мінпромполітики прийняв постанову, якою заборонено використання сільгоспвиробниками державних преференцій на придбання імпортної техніки. В результаті, обсяги імпортованої техніки зменшилися в 4 рази. Але незважаючи на таке значне зменшення імпорту та враховуючи обсяги експорту вітчизняної техніки, частка імпортної сільгосптехніки на внутрішньому ринку України продовжує складати близько 80%.