ua en ru

Українські ВМС повернуться до Криму, - Яценюк

Українські ВМС повернуться до Криму, - Яценюк Фото: Арсеній Яценюк

Прем'єр-міністр взяв участь у відкритті військових навчань "Сі Бриз-2015"

Після незаконної анексії Російською Федерацією Криму Україна втратила частину своїх військово-морських сил, проте українські військово-морські сили (ВМС) повернуться до Криму. Про це сьогодні, 1 вересня, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в Одесі під час відкриття багатонаціональних морських військових навчань "Сі Бриз-2015", повідомили у прес-службі Кабміну.

Як зазначив Яценюк, після незаконної анексії Криму Чорноморський регіон остаточно перестав бути спокійним і стабільним. "Тому мета наших спільних навчань - це разом з нашими американськими партнерами та іншими країнами, які братимуть участь у навчаннях, зробити все можливе, щоб Чорноморський регіон був стабільним; щоб жодна країна навіть не подумала про те, що можна захоплювати територію іншої країни; щоб наші оборонні та економічні інтереси були захищені", - заявив прем'єр.

За його словами, нинішнє завдання України - зберегти мир і стабільність, і завдяки нашим спільним навчанням з американськими партнерами говорити не тільки однією мовою, але і працювати в однакових стандартах. "Завдання України - переходити на стандарти НАТО", - наголосив глава Кабміну.

Також Яценюк нагадав, що минулого року партнери по НАТО започаткували п`ять трастових фондів для модернізації українських Збройних сил і Військово-морських сил. "Це абсолютно нова модернова логістика Збройних сил України, нова система навчання, нові підходи у розвідці та максимальне наближення української армії до натівських стандартів", - уточнив прем'єр.

Українські ВМС повернуться до Криму, - Яценюк

Фото: прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і міністр оборони Степан Полторак в Одесі

Цього року традиційні українсько-американські навчання "Сі Бриз", які щорічно проводяться з 1997 р., будуть наймасштабнішими за всю історію. У них візьмуть участь до 2,5 тис. військовослужбовців з різних країн. Від ЗСУ в навчаннях візьмуть участь 1 тис. військовослужбовців, до 9 кораблів, до 8 літаків і вертольотів та інша техніка. Від Збройних сил США - до 1 тис. військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 5 кораблів, до 2 підводних човнів, до 6 літаків і вертольотів, до 40 одиниць колісної техніки.

Нагадаємо, вчора в Чорному морі стартували міжнародні військово-морські навчання "Сі Бриз".