ua en ru

Українські вчені створили унікальне кровоспинний засіб

Вчені Інституту фізичної хімії ім. Л.Писаржевського НАН України, представники волонтерської групи - науково-дослідний центр "Борей", завершили новий проект - гемостатическое (кровоспинний) медичний засіб "Кровоспас". Про це пише "Дзеркало тижня. Україна".

Своїми можливостями "Кровоспас" не поступається популярним у світі СELOX (Велика Британія) і QuikСlot Combat Gauz (США), а в чомусь і перевершує їх. Під керівництвом Петра Манорика над проектом працювала велика група ентузіастів: молоді вчені Ігор Цурупа, Світлана Сотник, Ярослав Кишеня (Інститут фізичної хімії ім. Л.Писаржевського НАН України) та кандидат медичних наук Володимир Гранич (Інститут кардіології ім. М.Д.Стражеска АМН України), лікарі-травматологи та інструктори по польовій медицині Вадим Мазевіч та Ігор Гайович (Інститут ортопедії АМН України).

Вітчизняний кровоспинний засіб планують випускати в різних формах - серветок, бинтів, тампонів, подушечок і т.п. Але головний плюс - не в різноманітних "девайсах", а в особливій гемостатической композиції. Її формулу розробники, зрозуміло, не розголошують, як і деякі переваги нового засобу. Але наголошують: всі компоненти проявляють синергетичну дію, дають кооперативний ефект, тобто підсилюють один одного.

"Новий засіб зберігає свої властивості, герметичність упаковки і стерильність при зберіганні, транспортуванні, використанні в суворих кліматичних умовах (від -40 до +50 градусів за Цельсієм при вологості, що перевищує 95%). Він має рентгеноконтрастні властивості, що дозволяє проявити засіб або його фрагменти, якщо вони залишилися в рані. Розробники наголошують, що "Кровоспас" буде широко застосовуватися і в мирний час. Зокрема, в медицині катастроф, у службі швидкої допомоги, травматології та хірургії", - йдеться у публікації ДТ.

В даний час наукова розробка "Борея" на стадії патентування. У цьому вченим допомагає на волонтерських засадах патентний повірений Олександр Брагарник.

Готується також науково-технічна документація для реєстрації засобу. Волонтери ведуть переговори з ПАТ НВЦ "Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод".

За матеріалами: "Дзеркало тижня. Україна"