Українські с/г виробники не проявляють активності у використанні торговельних преференцій ЄС, - УКАБ
Українські сільгоспвиробники не проявляють активності у використанні торгових преференцій Європейського Союзу (ЄС). Про це йдеться в повідомленні прес-служби "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ).
15 травня ЄС надав Україні режим автономних торгових преференцій, включає в себе зниження (скасування) ставок імпортного мита, виділення Україні тарифних квот на імпорт окремих видів продукції. Це має спростити доступ української аграрної продукції на ринок ЄС. Однак за даними УКАБ, надані квоти використовуються повільно або взагалі не використовуються.
За інформацією УКАБ, до цих пір не почали використовуватися квоти по таким категоріям, як гриби, продукція з обробленого молока, м'ясо баранини, цукрова кукурудза, оброблена продукція зернових, часник, оброблена продукція з молочних вершків, оброблена продукція з олії, оброблений крохмаль та ін. На 100% квота використана тільки на виноградний та яблучний соки, на 68,8% - мед натуральний, на 20% - ячмінна крупа і борошно, на 3,9% - оброблені томати.
"Якщо, наприклад, для обробленого молока, м'яса баранини і обробленої продукції з молочних вершків українські виробники ще фізично не можуть експортувати в ЄС через необхідність проходження сертифікаційних процедур і отримання дозволу, то невикористання квот на іншу продукцію, зокрема рослинницьку, пов'язано з незнанням виробників, що потрібно для експорту або сумнівами щодо можливості конкурувати з європейськими виробниками", - пояснив експерт аграрних ринків УКАБа Ігор Остапчук.
Експерт додав, що виробникам аграрної та харчової продукції не вистачає інформації про умови експорту на ринок ЄС.