ua en ru

Українські прикордонники у 2011 р. вилучили товарів на українсько-румунському кордоні на суму 40 млн грн

Сьогодні в румунському місті Сирет відбулася зустріч головних прикордонних уповноважених України та Румунії, під час якої обговорювалися питання взаємодії між прикордонними відомствами. Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України.

Микола Литвин та Іоан Буда проаналізували обстановку на українсько-румунському кордоні та стан його охорони. Вони відмітили, що ситуація на спільному кордоні залишалася стабільною. Проте проведений аналіз свідчить, що основним із ризиків є незаконне переміщення через кордон тютюнових виробів мешканцями прикордонних районів. Це в першу чергу пов'язано зі значною різницею в цінах на сигарети в обох державах. При цьому організатори постійно змінюють способи переправлення цигарок та використовують сучасні транспортні засоби, в тому числі й повітряні апарати малих розмірів. У 2011 році співробітниками українського прикордонного відомства затримано понад 34,5 мільйона штук сигарет на цій ділянці.

Загалом же на кордоні з Румунією вилучено товарів вартістю в 40 мільйонів гривень. Крім того, вилучено й 13 автомобілів, які були викрадені чи мали підроблені документи, а 180 автомобілів затримали як засоби здійснення протиправної діяльності. Частка затриманих незаконних мігрантів на цій ділянці від загальної кількості осіб, затриманих за незаконне перетинання спільного кордону, становила 15%. Водночас завдяки вжитим прикордонними відомствами заходам їх кількість зменшилася на 29%. На 6% зменшилася й кількість осіб затриманих за незаконне перетинання кордону. Неактуальною проблемою даної ділянки визнано контрабанду наркотичних засобів.

Нагадаємо, на кордоні України в березні 2012 р. затримано на 35% більше контрабандних товарів - на суму 13,6 млн грн.