ua en ru

Українські прикордонники не висловлювали бажання переїхати до РФ, - Держприкордонслужба України

Жоден український прикордонник не висловив бажання переїхати до Росії.

Жоден український прикордонник не висловив бажання переїхати до Росії. Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби України.

"У зв'язку з висловлюванням уповноваженого із прав дітей при Президентові Російської Федерації Павла Астахова щодо бажання українського прикордонного підрозділу переїхати в Росію прес-служба Держприкордонслужби України заявляє, що це не відповідає дійсності та носить провокативний характер. Жоден прикордонник не висловлював бажання переїхати в Росію, тим більше разом з сім'ями, як про це повідомляв Астахов", - заявляють у Держприкордонслужбі.

При цьому у відомстві підтверджують факт вимушеного перетину кордону з Росією українськими прикордонниками. Однак невдовзі всі вони повернулися в Україну.

"Частина військовослужбовців, які несли службу в пункті пропуску "Должанський", були змушені відходити до нових місць розташування підрозділів через територію Росії, адже з боку України були оточені бойовиками. Перетнувши кордон у Росію, всі 26 прикордонників повернулися на територію України через інший пункт пропуску", - зазначають у прес-службі.

У Держприкордонслужбі нагадують, що це вже не перша неправдива заява Астахова. Раніше він повідомляв про тисячі біженців з південно-східної України, яких Росія приймає щодня, і що їх кількість росте з кожним днем.

"Фактів, які підтверджують ці слова, немає, а кількість громадян України, які щодоби перетинають українсько-російський кордон на виїзд, майже співпадає з кількістю на в'їзд. Навіть Федеральна міграційна служба РФ та російські прикордонники спростовують слова Астахова, оскільки за даними останнього біженців було 12 тисяч за добу, а ці відомства нарахували всього 10 тисяч українців, які в'їхали на територію Ростовської області за період з 30.05.2014 по 06.06.2014. При цьому, за підрахунками Федеральної міграційної служби РФ, за цей період лише 151 українець звернувся за посвідкою на проживання, дозволом на тимчасове проживання та громадянством", - зазначають у відомстві.

Нагадаємо, на початку червня уповноважений з прав дитини РФ Павло Астахов заявив, що українська прикордонна застава у повному складі разом зі своїми сім'ями виявили бажання виїхати до Росії.