ua en ru

Українські олігархи переоформили землю і дачі в окупованому Криму

Українські олігархи переоформили землю і дачі в окупованому Криму Фото: у аннексированном Криму виявили дачі українських олігархів

Серед зареєстрованих власників земельних ділянок на ПБК виявилися чотири українські і одна кіпрська компанії

Серед перших офіційних власників землі та нерухомості в аннексированом Росією Криму опинилися компанії, пов'язані з багатющими українськими олігархами. Про це пише РБК.

За даними видання, серед власників усіх великих зареєстрованих на даний момент земельних ділянок на південному березі півострова, крім Республіки Крим, муніципалітетів і російських держустанов, держустанов у списку власників найбільших земель опинилися чотири українські і одна кіпрська компанії. Всі права на землю отримані ними в 2015 році, тобто протягом року з моменту приєднання півострова до Росії, не визнаного Україною і більшістю світових держав.


Три найбільших ділянки загальною площею 4,7 га в Сімеїзі належать української компанії "Спорт-тур". На другому місці — 3,9 га в селищі Паркове в українській "Инвестио". Далі йдуть кіпрська Starvista (3,6 га в Сімеїзі) і українські "Тай-інвест" (3,4 га в Парковому) і "Укркапитал" (2,6 га в Гаспрі).

Українські олігархи переоформили землю і дачі в окупованому КримуЗа даними СПАРК, инвестиционнная компанія "Спорт-тур" належить інвесткомпанії "Терра-інвест" (частка в капіталі не вказана), у співвласниках якої значиться Олександр Валерійович Мошинський. Так само звуть адвоката, що представляє в судах інтереси лідера руху "Український вибір" і екс-глави адміністрації президента Леоніда Кучми Віктора Медведчука. У телефонній розмові Мошинський підтвердив, що як і раніше є співвласником компанії "Терра-інвест" "з невеликою часткою".

За даними реєстру землями садиби "Новий кучук-кой" володіє кіпрський офшор Starvista Ltd, який до того ж є єдиним власником української компанії «Инвестио», що володіє ще 3,9 га в Парковому. За інформацією українських ЗМІ, СКМ Ахметова продала "Новий кучук-кой" Starvista, після того як у 2008 році прокуратура поставила під сумнів законність передачі садиби у власність, однак кінцевий власник (Ахметов) при цьому залишився тим самим.

За даними СПАРК, кіпрська Starvista належить кіпрській ж System Capital Management Limited, директором якої також є Роман Бугайов. Офшор SCM крім Starvista володіє зареєстрованою в Голландії Metinvest B. V. (входить до групи СКМ). Крім того, кіпрська Starvista і донецька "СКМ Сервіс" разом володіють московським ТОВ "СКМ Сервіс".

Компанія "Тай-інвест" за "Дім-Інвестмент" належить кіпрському офшору. Однак до 2011 року у співвласниках "Тай-інвест" була компанія з управління активами "Сварог ессет менеджмент", яка, за даними ЗМІ, на лютий 2016 року, контролюється Леонідом Пивоваровим, однокласником Григоришина. В "Сварога" підтвердили, що в одному з офісів компанії є приймальня Григоришина, однак офіційної посади він в компанії не має.

Нагадаємо, З 28 березня 2014 року в Криму діяв мораторій на видачу прав на землю і приватизацію республіканської власності. В кінці травня 2014-го мораторій було знято, а в серпні того року кримський Госкомрегистр почав видавати перші свідоцтва права власності на землю.