ua en ru

Українські компанії не допустять до тендеру на 13 млрд гривень на видобуток газу, - експерт

Українські компанії не допустять до тендеру на 13 млрд гривень на видобуток газу, - експерт Українські компанії не допустять до тендеру на 13 млрд гривень на видобуток газу, - експерт

Українські компанії не будуть допущені до видобутку українського газу в рамках найбільшого тендеру на 13 млрд гривень через його дискримінаційні умови, а всі кошти будуть виведені за кордон. Таку думку українським ЗМІ висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

За словами експерта, "Укргазвидобування" відмовилася від залучення українських компаній шляхом створення для них штучних перешкод в умовах тендеру.

"Наприклад, одним з нездійсненних умов компаній є обов'язкова наявність спеціального американського сертифіката, який є тільки у обладнання іноземців. Наші компанії через це не будуть допущені до видобутку", - зазначив він.

Також, на думку Марунича, залучення до тендеру іноземців виглядає дивним, так як всі роботи по збільшенню видобутку українського газу зможуть виконати вітчизняні компанії.

"У нас для цього досить і технологій, і обладнання, і фахівців. Але та ж підвідомча "Укргазвидобуванню" кампанія "Укрбургаз" через умови не зможе приймати участі в тендері. У підсумку, півмільярда доларів підуть за кордон. В умовах економічної кризи вимивати мільярди гривень – злочин", - сказав Марунич.

Як відомо, раніше керівник компанії "Укргазвидобування" Олег Прохоренко заявив про тендер на 13 млрд грн для збільшення видобутку українського газу. Тендер - найбільший за історію електронних закупівель в Україні. Від коментарів ЗМІ на питання про те, чому до тендеру штучно не допускаються українські компанії, Прохоренко відмовився.

Як заявляв раніше генеральний прокурор України Юрій Луценко, зловживання в "Укргазвидобуванні" досягають 40 млрд гривень.

У квітні 2016 року головою наглядової ради "Укргазвидобування" був обраний син лідера Прогресивної соціалістичної партії України Наталії Вітренко – Юрій Вітренко.