ua en ru

Українські чорноземи опинилися під загрозою знищення, - "Заступ"

Якщо якомога швидше не модернізувати систему державного контролю за збереженням і відтворенням родючості ґрунтів, то угіддя стануть непридатними для вирощування сільськогосподарської продукції. Про це заявив один з лідерів партії "Заступ" Володимир Хоменко.

За його словами, проблема збереження родючості сільськогосподарських земель загострилася після розпаювання угідь колишніх колгоспів.

"Розвиток різних форм власності та господарювання на землі без суворого державного контролю за станом ґрунтів призвели до споживчому відношенню до неї. Деякі сільгоспвиробники поставили власну вигоду вище екологічних інтересів", - переконаний Хоменко.

Експерт аграрного ринку Павло Кулинич зазначає, що держава робила кроки для збереження родючості земель. Наприклад, був прийнятий закон "Про сівозміни", який повинен був запобігти безперервному вирощуваннюна одній і тій самій ділянці тих самих сільськогосподарських культур. "Таким чином, закон був би вельми ефективним інструментом підвищення родючості ґрунтів, якби його доопрацювали", - зазначив експерт.

"Сівозміна є важливим фактором раціонального використання сільськогосподарських угідь в умовах інтенсивного землеробства. Але закон не був дороблений до кінця і він так і не запрацював повною мірою", - підкреслив Кулинич.

За словами Хоменка, вирішити проблему і зберегти родючі землі може прийняття державної цільової програми "Охорона родючості землі", яку в майбутньому парламенті ініціюватиме партія "Заступ".

"Заступ" пропонує стимулювати аграрні підприємства підвищувати родючість ґрунтів, боротися з ерозійними процесами та ввести консервацію деградованих і малопродуктивних земель", - заявив Хоменко.

На переконання фахівця, це допоможе зберегти найбільше вітчизняне багатство - українські чорноземи - від остаточного виснаження.