ua en ru

Українські біженці в Швейцарії тепер не зможуть самі вибирати кантони для проживання

Українські біженці в Швейцарії тепер не зможуть самі вибирати кантони для проживання Фото: у Швейцарії змінюють правила розміщення українських біженців (Getty Images)

У Швейцарії вирішили відрегулювати систему розміщення громадян України, які покинули країну через російське вторгнення і війну. Тепер біженці не зможуть самостійно вибирати, в якому з 29 кантонів (регіонів) та у кого їм проживати.

Про це передає РБК-Україна з посиланням на SWI swissinfo.ch.

У швейцарському підрозділі Міністерства юстиції і поліції Державному секретаріаті з міграції (SEM) заявили, що мета нововведення полягає в розміщенні зареєстрованих українських біженців з урахуванням можливостей кантонів на основі принципу пропорційності.

Як зазначив представник SEM Давид Келлер на прес-конференції в четвер, Секретаріат хоче "забезпечити більшу стабільність як для біженців, так і для кантональних органів, відповідальних за соціальне забезпечення та освіту, з тим щоб уникнути непропорційного розподілу осіб, які потребують захисту".

З труднощами в організації розподілу через велику кількість біженців відчувають Цюріх, Базель і Берн, а також кантон Тічино.

Чиновники додали, що сім'ї та сформовані групи біженців зможуть залишатися разом, а решта будуть розподілятися по країні на підставі вказівок влади.

Якщо хтось захоче змінити кантон, то згоду на це повинна буде дати кантональна влада з урахуванням принципу пропорційності.