ua en ru

Українська влада не бореться, а імітує боротьбу з "копанками", - експерт

Українська влада не бореться, а імітує боротьбу з «копанками» (нелегальнимі шахтами). Таку думку висловив член наглядової ради Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, коментуючи спостережуване останнім часом зростання нелегального видобутку вугілля в Україні, що вже створило труднощі для збуту продукції легальним державним і приватним шахтам країни.

«Міліції і місцевій владі треба звітувати, оскільки, очевидно, існує план, протягом якого періоду і скільки штрафів виписати, скільки «копанок» накрити. Тому і показується якась боротьба з «копанками». Спочатку кримінальні справи відкриваються, тому також швидко закриваються, а «копанки» продовжать працювати», - сказав Корольчук.

За його словами, в Україні немає офіційної статистики щодо щорічного нелегального видобутку вугілля. «За неофіційними даними, мова йде про близько 5 млн тонн вугілля на рік», - сказав Корольчук. Він також зазначив, що існування нелегального видобутку вугілля в Україні - це, в першу чергу, величезна соціальна проблема для країни.

««Копанки» - це високоприбутковий бізнес, оскільки податки не сплачуються, люди працюють без оформлення трудових і соціальних відносин. Крім того, найчастіше в «копанках» працюють неповнолітні. І, якщо хтось захоче копнути глибше дану проблему, то у представника Президента з прав дитини Юрія Павленка додасться роботи», - вважає експерт.

Голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець у розвитку незаконного вугільного сектору вбачає загрозу енергобезпеці країни. За його словами, вугілля копанок часто реалізується від імені видобутого на держшахтах. «Це вигідно, адже витрати на видобуток вугілля в копанці становлять 50 дол. за тонну, а ціна реалізації - 100 дол. Тоді як видобуте в держшахти вугілля іноді має собівартість вище в рази, ніж вартість реалізації. Витрати державних шахт можуть становити як 300 дол., так і 500 за тонну. А різницю між витратами і вартістю компенсує держава. Ця схема відпрацьована і зав'язана на владі», - заявив Михайло Волинець.

Нагадаємо, 7 лютого журналісти інтернет-видання «Донбасс.UA» побували в м. Сніжному на нібито закритій «копанці». Журналісти хотіли перевірити, чи відповідають дійсності заяви влади, що все «копанки» в окрузі закриті. Але навіть побіжний огляд показав, що видобуток тут ведеться майже в промислових масштабах. Нелегальні шахтарі отримують по 100 грн за тонну вугілля. Після того, як журналісти залишили «копанку», їх почав переслідувати білий «Лексус» господаря копанки якогось Романа З., який супроводжував журналістів до самого міськвідділу міліції і намагався домовитися з журналістами.