ua en ru

Українська сторона у ТКГ очікує, що РФ дасть відповідь на пропозиції щодо обміну заручників 4 травня

Українська сторона у ТКГ очікує, що РФ дасть відповідь на пропозиції щодо обміну заручників 4 травня Фото: Ірина Геращенко (iportal.rada.gov.ua)

Геращенко зазначила, що українська сторона давно готова до чергового етапу звільнення заручників

Українська сторона у тристоронній контактній групі (ТКГ) у Мінську очікує, що Російська Федерація дасть відповідь на пропозиції щодо обміну заручників 4 травня 2018 року. Про це у Facebook повідомила преставник України у гуманітарній підгрупі контактної групи, перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко.

"Ми чекаємо від РФ і її представників не заяв, а конкретної відповіді щодо нашої пропозиції передати їм 23 росіянина, що засуджені за злочини проти суверенітету і територіальної цілісності України задля звільнення українців в російських тюрмах.... Буде добре, якщо на ці конкретні пропозиціі РФ і ОРДЛО дадуть відповіді 4 травня (на 4 травня заплановане чергове засідання контактної групи в Мінську, - ред.), як заявляє пан Гризлов", - зазначила Геращенко, говорячи про заяву російського представника в контактній групі Бориса Гризлова щодо можливого обміну заручників.

Крім того, за словами Геращенко, для української сторони принциповим є негайне звільнення українських військових і журналіста Станіслава Асєєва, інших заручників, які кілька років утримуються на окупованому Донбасі. Геращенко також додала, що українська сторона готова помилувати українських громадян, які здійснили злочини (але не вбивства), пов'язані з війною.

"Ми давно готові до чергового етапу звільнення заручників. Разом з тим інша сторона - РФ - й досі не зацікавилася своїми 23 громадянами, натомість їх вносять в своі списки ОРДЛО. Ми розцінюємо це як штучне затягування чергового процесу звільнення й звертаємося до РФ з пропозицією прийняти рішення про звільнення заручників, це було б чудово", - додала вона.

Міньскі групи - це не лише щодватижневі зустрічі , а безперервна робота з усіма залученими відомствами, аби покращити...

Опубліковано Iryna Gerashchenko 27 квітня 2018 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Гризлов заявив про підготовку до обміну полоненими за форматом "всіх на всіх". За його словами, при обміні необхідно витримати коефіцієнт - один до п'яти: українська сторона повинна відпустити п'ятьох утримувані, в обмін на одну людину, яку утримують бойовики на Донбасі.