ua en ru

Українська омбудсмен звинуватила владу РФ у репресіях проти сина Джемілєва

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової з відкритим зверненням про порушення прав Хайсера Джемілєва і кримськотатарського народу.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової з відкритим зверненням про порушення прав Хайсера Джемілєва і кримськотатарського народу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби омбудсмена.

Як зазначається, 28 вересня 2014 р. батько підозрюваного, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомив, що його сина Хайсера Джемілєва вивезли в Краснодарський край Російської Федерації.

У своєму зверненні Лутковська зазначає, що в травні 2013 р. у відношенні Хайсера Джемілєва було розпочато кримінальне провадження, яке здійснювалося відповідно до КПК України, а сам підозрюваний перебував під вартою.

"До того ж кримінальне провадження було розпочато у відповідності з вимогами українського законодавства щодо подій, які відбувалися в травні 2013 року, тобто задовго до окупації АР Крим. Більше того, Апеляційний суд міста Києва виніс вирок у справі і постановив звільнити Хайсера Джемілєва з-під варти", - йдеться в повідомленні.

"З метою тиску на Мустафу Джемілєва, яким заборонений в'їзд на територію РФ, його сина фактично тримають заручником. Щодо Хайсера Джемілєва, як і тисяч інших громадян України, всупереч вимогам міжнародного права було відновлено кримінальне провадження та розпочато переслідування за нормами російського законодавства", - зазначила Лутковська.

Українська омбудсмен також звернула увагу російської колеги на те, що всупереч вимогам статей 5, 6 і 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Хайсер Джемілєв позбавлений права на свободу і особисту недоторканність, права на справедливий суд та права на повагу до приватного і сімейного життя.

"Зазначені дії окупаційної влади в АР Крим по справі Хайсера Джемілєва розцінюються як черговий прояв системи репресій щодо представників кримськотатарського народу з метою залякування громадян України та дискримінації кримськотатарського народу", - заявила Лутковська.

Нагадаємо, син лідера кримськотатарського народу, екс-глави Меджлісу, нардепа від фракції "Батьківщина" Мустафи Джемілєва Хайсер перебував під арештом у Криму. Йому інкримінується вбивство, вчинене в травні 2013 р. 16 липня ЄСПЛ зобов'язав Росію звільнити сина Мустафи Джемілєва Хайсера на час розгляду поданої скарги.