ua en ru

Українська економіка різко сповільнила динаміку зростання, - ЄАБР

Українська економіка різко сповільнила свою динаміку. Про це говориться у квартальному "Макромоніторі СНД", опублікованому аналітичним управлінням Євразійського банку розвитку (ЄАБР).

"Після вдалого 2011 р. різко сповільнила свою динаміку українська економіка, - відзначається в огляді. - Помітну роль в уповільненні темпів економічного розвитку України зіграло падіння попиту на українську металургійну продукцію".

При цьому, за даними ЕАБР, у першому кварталі поточного року економіка СНД зберегла колишній темп свого розвитку - її зростання в січні-березні поточного року склав 4,65%, що трохи нижче від аналогічного показника 2011 р. (4,67%). При цьому зростання світової економіки склав за підсумками першого кварталу лише 0,1%.

Експерти банку відзначають, що цей результат багато в чому пояснюється прискоренням російської економіки - з 4,1 до 4,9%. При цьому в регіональної групи країн - експортерів індустріальних товарів (Україна, Білорусь, Узбекистан) спостерігалося серйозне уповільнення темпів (з 6,9 до 3%), а в Киргизстані - різкий економічний спад (-6,8%). Разом з цим практично у всіх економіках країн регіону спостерігалося уповільнення зростання промислового виробництва (за винятком Вірменії і Таджикистану) і одночасне пожвавлення в сфері торгівлі і послуг, відновлення зростання в будівництві і банківському секторі, що свідчить про зростання споживчої та інвестиційної активності в регіоні.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що зростання ВВП у країні за перше півріччя 2012 року склало 2,5%.