ua en ru

Діаспора азербайджанців підтримала Україну в конфлікті з Росією

Азербайджанська діаспора в Україні виступила з підтримкою України в питанні Криму і підтримала ідею територіальної цілісності країни. Про це заявив голова Всеукраїнської громадської організації "Об'єднана Діаспора Азербайджанців України" Хікмет Джавадов.

"Росія підняла питання Криму саме тоді, коли в Україні активізувалися євроінтеграційні процеси. Зроблено це з метою відвернути увагу і зусилля від зближення з Європою. Російська Федерація веде подібну політику і по відношенню до Азербайджану. Так, вже більше 20 років існує питання з Карабахом. І як всім відомо, в цьому питанні Вірменію цілком підтримує Росія, використовуючи важелі тиску на Азербайджан. Саме в Карабасі Росія намагається провести референдум за кримським сценарієм", - повідомив Джавадов.

Глава азербайджанської діаспори також підкреслив, що Росія вплітає в кримський конфлікт і підконтрольні їй країни, наприклад Вірменію. Саме ця країна визнала результати референдуму в Криму. На думку Хікмета Джавадова, це обумовлено тим, що вже багато років Вірменія перебуває під економічним і політичним впливом Росії.

"Від офіційного Єревану складно було очікувати інших дій. Так, створивши свою державу на території Азербайджану і називаючи себе братнім народом, вірмени за допомогою російських військ окупували азербайджанські землі. Також "старший брат" подарував Вірменії Зангезур, Карабах і ще сім населених пунктів, які являють собою буферну зону. Через це Азербайджан прийняв понад мільйон біженців", - підкреслив Джавадов.

Крім цього, голова організації "Об'єднана Діаспора Азербайджанців України" зазначив, що Росія такими діями ще раз підтверджує свій статус імперії. І свою політику вона веде, в тому числі, і за допомогою таких придворних блазнів, як Володимир Жириновський, який висловлює радикальну думку з приводу територіальної цілісності України.

"Жириновський, називаючи себе сходознавцем, говорить все, що хоче почути його імператор. І тому його можна сприймати тільки як придворного блазня. Думаю, було б доцільно оголосити його персоною нон-грата в Україні. Також в список заборонених персон повинен увійти президент Вірменії Серж Саргсян і ряд керівних осіб Росії, причетних до сепаратистських дій на території України. Вірменське ж посольство в Києві потрібно бойкотувати, оскільки вірмени допомагали росіянам захопити Крим", - зазначив Джавадов.

Також глава азербайджанської діаспори повідомив, що вчора в інформаційному агентстві "Інтерфакс- Україна" вірменська діаспора повинна була провести прес-конференцію і висловити свою позицію з приводу територіальної цілісності України і кримського питання. Але в останній момент її було скасовано. За даними деяких ЗМІ до цього міг мати відношення посол Вірменії в Києві Андранік Манукян.